Zaradi visoke temperature so ponekod rastline cvetele že februarja. Foto: EPA
Zaradi visoke temperature so ponekod rastline cvetele že februarja. Foto: EPA
Južni tečaj
Plast ozona je najtanjša na južnem in severnem tečaju, vendar pa to po mnenju znanstvenikov, ki so opazovali dvigovanje temperature, nima vpliva na segrevanje. Foto: Reuters

Povprečna temperatura morja in zemlje je bila za skoraj tri četrtine stopinje Celzija višja, kot znaša povprečje preteklega stoletja. Povprečje naj bi predvsem dvigoval januar. Ob tem pa znanstveniki ne vidijo povezave med segrevanjem ozračja in onesnaževanjem okolja s toplogrednimi plini.

Temperatura naj bi bila to zimo nadpovprečno visoka v Evropi, Aziji, zahodni Afriki, jugovzhodni Braziliji, sevrovzhodni polovici ZDA. Presenetljivo mraz pa je bilo to zimo v Savdski Arabiji in v osrednjem delu ZDA.

To zimo je bila rekordna predvsem temperatura na površju, medtem ko je bila povprečna temeperatura morja v tej zimi izenačena z najvišjo povprečno temperaturo morja, namerjeno pozimi 97/98.

Sicer znanstveniki poročajo, da naj bi se vsakih deset let temperatura dvignila za petino stopinje, od leta 1995 pa naj bi bilo že zabeležnih deset najbolj vročih let.

Raziskava je bila del raziskava medvladnega odbora o podnebnih spremembah, ki je pretekli mesec objavil študijo, v kateri ugotavlja, da bi bil lahko vzrok za segrevanje ozračja prav onesnaževanje zraka. Odbor je to ugotovil s kar 90-odstotono gotovostjo.

Znanstveniki tudi napovedujejo, da bi bilo lahko letošnje leto najtoplejše doslej. Izdelali so tudi projekcije, po katerih naj bi se stoletje končalo z do štiri stopinje višjo povprečno temperaturo na planetu.