Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. Vir: ARSO

Meteorna voda in vodotoki, ki so prestopili bregove, so zalili nekaj objektov in cestišča. Protipoplavne vreče so nameščali tudi v Ajdovščini, Tolminu in Novem mestu. Gasilci so posredovali še v Ljubljani in Kranju. V občini Brda sta se sprožila dva plazova, ki sta zaprla lokalne ceste.

Kot je na novinarski konferenci Arsa pojasnil Branko Gregorčič, deževje ne bo močno, padal bo enakomeren, a vztrajen dež. Največ padavin bo padlo v popoldanskem in večernem času. Pričakovana količina padavin bo 50 milimetrov na kvadratni meter. Na najbolj obremenjenem območju bo padlo od 80 do 100 milimetrov padavin.

Veliki pretoki rek

Pretoki rek po Sloveniji so trenutno veliki. Razlivata se Kolpa in Dravinja v srednjem toku ter v manjšem obsegu Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Kot je pojasnil na novinarski konferenci hidrolog Janez Polajnar, gre za mesta, kjer Ljubljanica poplavlja vsako leto.

Predvsem je opozoril na reko Krko, saj bo poplavljala bolj kot običajno. Njen pretok bo največji jutri med 12. in 13. uro, dosegel naj bi od 340 do 350 kubičnih metrov na sekundo. Težave lahko povzroča v Krški vasi in Kostanjevici.

Mogoče težave na lokalnih cestah

Kot so na novinarski konferenci pojasnili z Arsa, večjih težav na cestah ne pričakujejo. Mogoča so poplavljena manjša cestišča, zlasti na relaciji Novega mesta in izliva reke Krke. Ta del pričakujejo, da bo poplavljen.

Sicer pa so prebivalce pozvali k previdnosti, naj spremljajo okolico in podatke na spletu. "Tisti, ki živijo ob vodi, naj umaknejo predmete na višja območja," so opozorili in dodali, da bodo poplave napredovale počasi, saj ne bodo hudourniške.

Reke se bodo postopoma začele umirjati v soboto. V letalskem prometu kljub napovedani burji in močnem dežju ne pričakujejo težav.

Po prvih podatkih deževje ni povzročilo večjih težav na Goriškem in v Posočju

Po informacijah občinskih in regijske civilne zaščite na Goriškem in v Posočju vreme ni povzročilo večjih težav. Kot je povedal poveljnik kobariške občinske civilne zaščite Aleksander Vončina, so gasilci posredovali na manjšem, sicer že od prej znanem zemeljskem udoru v Drežniških Ravnah.

Tam se je namreč na istem mestu zemljina usula že pred dvema letoma, takrat je teren pregledal geolog in s tega vidika tisto mesto ni problematično, je še dejal Vončina.

Izmed vseh posredovanj zaradi posledic vremena, ki jih je v sredo po državi zaznal republiški center za obveščanje, jih je bilo največ na območju regijskega centra Nova Gorica. Tam so našteli 43 intervencij, večina pa se jih je zgodila v samem mestu Nova Gorica, je povedal poveljnik regijske civilne zaščite Samuel Kosmač. Večinoma je šlo za poplavljanje kleti.

Tudi na Bovškem tokratno deževje doslej ni povzročalo večjih težav. Veliko več težav so, po besedah poveljnika bovške civilne zaščite Edija Melinca, imeli pretekli petek.

 Največ dežja bo padlo v zahodni in južni Sloveniji. Arso je izdal oranžno vremensko opozorilo za jug države. Foto: Arso
Največ dežja bo padlo v zahodni in južni Sloveniji. Arso je izdal oranžno vremensko opozorilo za jug države. Foto: Arso

Oranžno opozorilo za osrednji in JZ del države

Arso je zaradi dežja za danes popoldne izdal za osrednji in jugovzhodni del Slovenije, za jugozahod pa je izdano oranžno opozorilo zaradi močne burje.

Za severno polovico države velja za danes eno stopnjo nižje, rumeno vremensko opozorilo zaradi dežja in vetra. Podobna opozorila za vremensko dogajanje veljajo tudi še za noč na petek.

Novinarske konference Agencije za okolje o aktualnih napovedih

Opozorilo pred burjo

Agencija za okolje napoveduje, da se bo tudi dež od juga postopno razširil nad vso državo. "Ciklon se nam bo spet približal, zato pričakujemo, da se bodo padavine krepile. Ne bo takšnih nalivov kot včeraj, se bo pa nabralo kar precej dežja," je za Val 202 povedal Blaž Šter z Arsa.

Opozarjajo pred močno burjo na Primorskem, ki bo v sunkih presegala hitrost 120 km/h.

V noči na jutri se bo ponekod na severu meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 1400 m.

"V petek se bo vreme umirjalo, nekaj padavin še bo, a ne bodo več tako izrazite," je še napovedal vremenoslovec Šter. V nedeljo se bo razjasnilo in čez dan bo topleje.

Nevarnost poplav v jugovzhodni Sloveniji