Madež je že dosegel obalo Louisiane. Foto: EPA
Madež je že dosegel obalo Louisiane. Foto: EPA
Ekipe poskušajo z vso najnovejšo tehnologijo. Foto: EPA
Brez rešitve za naftni madež

Medtem so se vodilni treh vpletenih podjetij začeli medsebojno obtoževati glede odgovornosti za katastrofo.
Poskus zamašitve vrtine na 1500 metrih globine je v nedeljo propadel, ker so 100 ton težko kupolo na dnu morja zamašili ledeni kristali in se ni usedla na dno. Pri BP so se odločili, da poskusijo znova s precej manjšo in lažjo kupolo, imenovano "cilinder".

Doslej je od 20. aprila, ko je uhajajoči metan povzročil eksplozijo naftne ploščadi 80 kilometrov od obale Louisiane, v morje ušlo 15 milijonov litrov nafte. BP je doslej za odpravljanje posledic naravne katastrofe porabil 350 milijonov dolarjev, kar pa je le začetek, saj so stroški ocenjeni na več milijard dolarjev. Podpredsednik družbe Kent Wells je dejal, da gre za največji odziv na izliv nafte v zgodovini ZDA in v zgodovini svetovne naftne industrije. Na taki globini česa takšnega niso poskusili še nikoli.
Delo na več frontah
Delo sicer poteka na več frontah. Robotske podmornice "streljajo" na vrtino s posebnimi kemikalijami za razpršitev nafte. Dovoljenje za to je dala agencija za varstvo okolja, čeprav priznavajo, da posledic za okolje zaradi kemikalij ne poznajo. Delavci BP še naprej vrtajo razbremenilno vrtino, vendar bo to trajalo najmanj tri mesece. Zato zdaj razmišljajo tudi, da bi luknjo zamašili z vsem mogočim materialom, nato pa jo zacementirali.

Vse to je slaba tolažba za prebivalce obalnih območij držav Louisiane, Misisipija in Alabame, ki so najbolj ogrožene, čeprav naftni madeži lahko prizadenejo tudi Teksas in Florido. Nafto so doslej sicer v manjših količinah našli zahodno od reke Misisipi do otoka Dauphin na vzhodu, kar je le pet kilometrov stran od obale Alabame. V ponedeljek so helikopterji narodne garde odmetavali tono težke vreče peska na območje Grand Isle v Louisiani, ki je začetek ogromnega močvirnatega območja Louisiane.
Kdo je kriv?
Mediji so objavili tudi dele pripravljenih pričanj vodilnih v treh podjetjih, ki so vpletena v izliv nafte. Kot je bilo pričakovati, vodilni podjetij BP, Transocean in Halliburton odgovornost za nesrečo prelagajo drug na drugega.
Danes bodo zaslišanja v dveh senatnih odborih in enem odboru predstavniškega doma kongresa, že v ponedeljek pa je začel delovati poseben odbor v Louisiani, ki ga sestavljajo predstavniki notranjega ministrstva ZDA in obalne straže. Predsednik BP America Lamar McKay namerava kongresnikom povedati, da je odpovedala ključna naprava za preprečitev izliva nafte, za katero naj bi bilo odgovorno podjetje Transocean.

Direktor omenjenega podjetja s sedežem v Švici, ki je obenem lastnik uničene naftne ploščadi Deepwater Horizon, Steven Newman, pa namerava izjaviti, da je kriv operater ploščadi, to je podjetje BP in na podjetju Halliburton, ki je bilo odgovorno za cementno zaščito vrtine.

Direktor Halliburtona Tim Probert bo kongresnikom zagotovil, da je njihovo podjetje uspešno končalo 20-urno cementiranje, preden odjeknila eksplozija. Delo naj bi bilo opravljeno v skladu s praksami industrije in usmeritvami zveznih regulatorjev. Vsak od treh ima svojo preiskovalno ekipo, in ker gre za ogromen denar, se bo prelaganje krivde nadaljevalo do sodnega epiloga.

Brez rešitve za naftni madež