Gobar je v nedeljo medvedu stopil skorajda na glavo. Foto: MMC RTV SLO
Gobar je v nedeljo medvedu stopil skorajda na glavo. Foto: MMC RTV SLO

Tako so se odločili na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove in ker se je medved po napadu še dvakrat pojavil v bližini naselja. Izdano je bilo izredno dovoljenje za odstrel medveda, težkega do 100 kilogramov, odstrelili pa ga bodo člani Lovske družine Velike Lašče in intervencijske skupine na območju enega kilometra v okolici naselja Hrustovo do 30. aprila.

Kako se izognemo srečanju z medvedom:

.

Predvsem skušajmo z glasno hojo in govorjenjem opozarjati morebitne medvede, še bolj pa medvedke z mladiči, da smo v gozdu.

.

Če do srečanja kljub temu pride, ohranimo mirno kri in se umaknimo tako, da medved našega umika zaradi krčevitih kretenj ne bi razumel kot napad. Če naletimo na medvedjega mladiča, se čim hitreje umaknimo v smeri, od koder smo prišli.


Vir: MOP


Marko Jonozovič, vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije in koordinator intervencijske skupine za težave z velikimi zvermi, je pojasnil, da je bil za napad medveda kriv predvsem splet okoliščin. Domačin iz Hrustovega je med sprehodom v gozdu pohodil medveda, ki je ležal na svojem dnevnem ležišču, in "ko je medved planil pokonci, je planil neposredno na človeka".

Nekaj dejstev o vedenju medvedov:
- Najbolj nevarna je medvedka z mladiči. Ti se skotijo pozimi, iz brloga pa jih odpelje maja.
- Medvedka ne gre takoj v napad, saj včasih skuša človeka odvrniti od nadaljnjega približevanja z zastraševalnim pristopom, ko se dvigne na zadnje noge in grozeče renči ter rjove. Tako želi "napadalca" odgnati, če ji to ne uspe, pa lahko tudi napade.
- Medved se lahko v skoku požene nekaj metrov daleč, teče pa s hitrostjo tudi do 50 kilometrov na uro.
- Medved napade le, če se čuti ogroženega, nikoli zaradi lakote ali "krvoločnosti". Medvedka pa napade tudi, če čuti, da človek ogroža njene mladiče.

Vir: MOP


Medved je pomembna sestavina biotske raznovrstnosti
Na izdano dovoljenje za odstrel medveda so se odzvali v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije (ZEG), kjer "ostro" protestirajo proti tej odločitvi. "Nameravani poboj bo grob poseg nekaterih dolgoletnih akterjev politike v zaščito naravnega okolja in Nature 2000," so zapisali v javnem protestu, naslovljenem na ministrstvo za okolje.

Kot še opozarjajo, so velike zveri, med katere sodita tudi medved in volk, pomembna sestavina biotske raznovrstnosti. Poleg tega sta prav medved in volk tudi na rdečem seznamu ogroženih sesalcev in opredeljena kot ranljiva vrsta, so še navedli v ZEG-u.

"Medvedovo obnašanje ne predstavlja argumenta za odstrel"
Tudi v Stranki mladih - Zeleni Evrope (SMS - Zeleni) so začudeni nad odločitvijo. Kot so zapisali, je gobar ob nedeljskem napadu praktično stopil na medveda v njegovem naravnem okolju, v gozdu. "Reakcije medveda torej nikakor ne moremo opisati kot neobičajno agresivne," opozarjajo.

Poudarjajo, da je tudi medvedovo pojavljanje v bližini naselij na teh območjih pogosto in "samo po sebi ne predstavlja strokovnega argumenta za odstrel". V SMS - Zeleni zagovarjajo "strpne modele sobivanja medveda in ljudi, ki naj upoštevajo, da niso le medvedi tisti, ki prihajajo na območja naselji, temveč tudi ljudje prihajamo in posegamo v naravna bivališča medveda".