Vročinski val je s sabo prinesel tudi nevihte. Foto: uporabnik olympus-66
Vročinski val je s sabo prinesel tudi nevihte. Foto: uporabnik olympus-66
Toča
Na Koroškem je padala tudi toča. Foto: MMC RTV SLO

Nevihtno območje se je nato preselilo nad Štajersko, kjer že odstranjujejo posledice močnega naliva. Voda je namreč zalila več kleti na širšem mariborskem območju. Močan veter je razkril dele streh in izruval nekaj dreves.

Toča, naliv in močan veter
Na območju Koroške je bilo najhuje na območju Pameč in Trobelj, kjer je padala debelejša toča, meteorna voda pa je zalila kleti v Dravski dolini, na območju Radelj ob Dravi, je dejal vodja slovenjgraške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant.

Se je nad vašim krajem razbesnelo neurje? Vabimo vas, da fotografije naložite na Moj splet.

Vročinskega vala konec sredi prihodnjega tedna
Vročinski val, ki je zajel Slovenijo, bo sicer trajal približno do sredine prihodnjega tedna, ko lahko pričakujemo prehodno ohladitev, so za MMC povedali na Agenciji za okolje.

Kot pojasnjuje meteorolog Uroš Strajnar, so temperature za ta čas previsoke, saj takšno vreme pričakujemo julija, ne pa maja. Tudi za poletje po njegovih besedah dolgoročna napoved kaže, da bodo temperature najverjetneje nekoliko nad povprečjem, količina padavin pa bo predvidoma povprečna.

Zaradi visokih temperatur se lahko nevihte zavlečejo v noč na soboto, predvsem v severovzhodni Sloveniji pa so mogoče tudi močnejše nevihte, lahko tudi z viharnim vetrom in točo. Ob obilnih padavinah lahko narastejo tudi manjši potoki in hudourniki, opozarjajo na Upravi za zaščito in reševanje. Krajevne plohe in nevihte niso izključene niti za konec tedna.

Na Goriškem že suša
Plohe sicer ne bodo odveč, saj je te dni vročina povzročila večje izhlapevanje iz rastlin in tal, zlasti na Goriškem. Predvsem na lahkih tleh se količina vode že približuje kritični točki za oskrbo rastlin. Na območjih, ki jih v prihodnjih dneh ne bodo zajele plohe in nevihte, se bo neugodno stanje še zaostrilo, opozarjajo na Agenciji za okolje.

E. S./A. K. K.