Foto: EPA
Foto: EPA

Nevihta Darcy je na Nizozemsko prinesla prvi snežni metež po letu 2010. Vetrovi pihajo tudi do 90 kilometrov na uro, zaradi česar so morali odpovedati več poletov na amsterdamskem letališču, na Eindhovnu so celo začasno ustavili vse dejavnosti. Ustavljena sta tudi ves javni promet in železniška povezava do Nemčije.

Nizozemske oblasti oziroma zdravstveni domovi so med drugim začasno ustavili testiranje na novi koronavirus.

V večjem delu države je zapadlo deset centimetrov snega, ponekod pa tudi do 30 centimetrov, kar je razveselilo mnoge.

Merjenje debeline ledu na NIzozemskem. Foto: EPA
Merjenje debeline ledu na NIzozemskem. Foto: EPA
Sorodna novica Na Bovškem še vedno nevarnost snežnih plazov, na skrajnem SV Slovenije sneg

Nizozemski premier Mark Rutte je odobril maratonsko drsanje po zaledeneli vodi v kanalih, ki je zamrznila prvič po 27. februarju 2018. A prebivalci Nizozemske upajo, da bo maraton izvedljiv tudi po 200-kilometrski drsalni trasi, imenovan Elfstedentocht, ki se razprostira čez enajst mest in bi bil izveden prvič po letu 1997, poroča Guardian.

Nemčijo pokrila debela snežna odeja

Na Nizozemskem so odpovedani tudi športni dogodki, med njimi štiri tekme nizozemske lige, zaradi obilice snega pa so nogometne tekme odpovedali tudi v Nemčiji, kjer je ponekod zapadlo do pol metra snega. V zveznih deželah Severno Porenje - Vestfalija in Spodnja Saška so že odpovedali več železniških povezav, od sobote pa naj bi tamkajšnja policija posredovala v 222 prometnih nesrečah.

Na Otoku zavel hud mraz

Z vremenskimi nevšečnostmi se spopadajo tudi v Belgiji, kjer je že začelo snežiti, v pripravljenosti pa so tudi v Združenem kraljestvu, kjer se že spopadajo s hudim mrazom iz Rusije, ki je dosegel jugovzhodni del Anglije.