Naftno polje Gannet so odkrili na začetku 70. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Naftno polje Gannet so odkrili na začetku 70. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Iz naftnega koncerna so že v ponedeljek sporočili, da je stanje pod nadzorom. Njihov oddelek za energijo in podnebne spremembe je sporočil, da gre za "znatno" izlitje, in zatrdil, da bo madež izginil po naravni poti zaradi valov in ne bo dosegel obale.

Britanske oblasti so sporočile, da je v morje izteklo 216 ton nafte, kar je več kot vsa leta skupaj v zadnjem desetletju. Okoljevarstveniki menijo, da izlita nafta predstavlja "resno nevarnost" za tisoče ptic, vključno z njorkami, če bodo prišle v stik z njo, poroča britanski The Telegraph.

Nafta še vedno izteka
Delavcem Shella je uspelo upočasniti, a ne popolnoma ustaviti izlivanja nafte. Dnevno se v morje tako še vedno izlije pet 159-litrskih sodčkov nafte. To je sicer izredno malo v primerjavi z lanskim razlitjem nafte v Mehiškem zalivu, ko je vsak dan iz poškodovane vrtine izteklo okoli 62.000 159-litrskih sodčkov nafte.

Iztekanje nafte na naftni ploščadi Ganneth Alpha, okoli 180 kilometrov od pristanišča Aberdeen na vzhodu Škotske, so odkrili prejšnjo sredo in pri Shellu so ga označili za "nepomembnega", s čimer pa se očitno ne strinjajo britanske oblasti.

Na morski gladini je nastal 31 kilometrov dolg naftni madež, ki sega v širino do 4,3 kilometra. Iz Shella so sporočili, da so že uporabili daljinsko vodenega podvodnega robota, da bi ugotovili, zakaj se je izlitje zgodilo.