Čepovan. Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Čepovan. Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Sorodna novica Škodo po siloviti toči bo razkrilo šele jutro. Na poti že nove nevihtne celice.

Nevihtni val, ki je Slovenijo zajel v noči na torek od zahoda, je ponekod prinesel močne sunke vetra, klestila je tudi debela toča. Vremensko dogajanje se je nekoliko umirilo do jutra. Nevihte so se zvečer k nam razširile veliko hitreje kot navadno, kar je že zvečer poudarila tudi Agencija za okolje.

Iznad Furlanije - Julijske krajine je neurje z vetrom in točo okoli polnoči doseglo Goriško in Kras, še ena celica pa se je okrepila nad Gorenjsko in se pomaknila proti Celju. Nevihta se je nato pomikala proti Ljubljani, severni del nevihtne linije je slabel, južni pa šel proti Dolenjski. Poleg Vipavskega in Idrijskega so bila zrna toče, debelejša od petih centimetrov, tudi na območju Logatca, Vrhnike, Rakitne, Velikih Lašč, Ribnice in še kje. Na teh območjih je bilo brez električne energije nekaj tisoč odjemalcev, je poročal Radio Slovenija.

Toča, ki je padala v Opatjem selu. Foto: Bojan Marušič
Toča, ki je padala v Opatjem selu. Foto: Bojan Marušič

Po do zdaj zbranih podatkih Uprave za zaščito in reševanje RS so našteli 157 dogodkov, največ na območju regijskega centra za obveščanje Celje, in sicer 76 dogodkov, 34 na območju Ljubljane, 29 na območju Nove Gorice, po štiri na območjih regijskih centrov Maribor, Postojna in Kranj ter tri na območju Slovenj Gradca.

Močen dež in veter ter toča so podirali drevesa, telekomunikacijske drogove in napeljave, odkrivali strehe, meteorne vode so poplavljale objekte, pojavilo se je tudi nekaj plazov. Gasilci so odstranjevali drevesa z lokacij, na katerih so ogrožala objekte ali prometno infrastrukturo, pokrivali poškodovane strehe, črpali meteorno vodo, sodelovali so pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu. Strele pa so zanetile požar na nadstrešku ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš v občini Makole in požar na gospodarskem poslopju v Spodnjem Gruškovju v občini Slovenska Bistrica.

Na Celjskem je bilo ponoči najhuje v občinah Slovenske Konjice in Rogatec. Kot je za STA povedal konjiški župan Darko Ratajc, je veter na osnovni šoli v Ločah razkril streho, v središču Slovenskih Konjic pa neurje ni povzročilo večjih težav. Na območju Elektra Celje je bilo brez elektrike okoli 1500 odjemalcev.

Težave v železniškem prometu

Zaradi odstranjevanja posledic neurja bodo vlaki, ki vozijo med Celjem in Poljčanami ter med Jesenicami in Novo Gorico, vozili z daljšimi zamudami, so sporočili s Slovenskih železnic. Neurja, ki so v ponedeljek popoldne in v noči na torek zajela večji del države, so namreč težave povzročila tudi v železniškem prometu.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je območje Občine Slovenske Konjice v ponedeljek zvečer zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov. Podrtih je tudi nekaj dreves, nekatere prometne povezave so prekinjene, težave so tudi zaradi poškodovanih električnih vodnikov.

Hudo je bilo tudi v Občini Rogatec, ki jo je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom, vendar, kot je za STA povedal župan Martin Mikolič, na objektih ni nastala večja gmotna škoda. Orkanski veter je razkril en stanovanjski in en kmetijski objekt, podrl drevesa čez ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. V Trških Gorcah se je na cesto sprožil plaz.

Tudi sosednjo občino Rogaška Slatina je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa čez ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Slatinski župan Branko Kidrič je za STA povedal, da trenutno odstranjujejo podrto drevje, podatkov o tem, koliko je bilo odkritih streh, pa za zdaj še nima.

V Šentjurju na pomoč vojska

Okolica Ponikve. Foto: MMC RTV SLO/Foto: MMC RTV SLO
Okolica Ponikve. Foto: MMC RTV SLO/Foto: MMC RTV SLO

Tudi občino Šentjur je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa čez ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Župan Marko Diaci škodo ocenjuje na več milijonov evrov. Kraj je obiskal obrambni minister Marjan Šarec in napovedal, da bo v sredo na pomoč priskočila Slovenska vojska.

Vojaki bodo na pomoč v Šentjur prišli iz Vojnika, ki mu neurje prejšnji teden prav tako ni prizaneslo, je v izjavi za medije dejal minister Šarec. Ponovil je, da bo država občinam, ki so bile prizadete v neurjih, povrnila intervencijske stroške, prejele bodo tudi do 20 odstotkov sredstev za nujno sanacijo.

Župan Diaci je dejal, da je Občino Šentjur zajelo močno neurje z vetrom, nalivom in točo, podrtih pa je več kot 200 dreves. Meni tudi, da so na delu podnebne spremembe in da se bo treba na njih navaditi. V občini je odkritih okoli 30 streh, kritje samo ene strehe pa stane 30.000 evrov, je dodal.

Po besedah Diacija je neurje največ škode povzročilo v krajevni skupnosti Ponikva, in sicer v naseljih Ostrožno, Slatina, Zagaj in samem središču Ponikve.

Celje in Maribor

Orkanski veter je v šmarski občini razkril dva stanovanjska objekta, podrl drevesa čez ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Tudi občino Zreče je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je na treh lokacijah podrl drevesa čez ceste in prekinil prometne povezave.

V celjski občini je divjalo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je v Gorici pri Šmartnem in v Ločah podrl drevesa čez ceste in prekinil prometno povezavo.

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so imeli gasilci ponoči zaradi neurja delo v sedmih občinah, večinoma so bile to intervencije manjšega obsega. "V Makolah in Slovenski Bistrici je strela povzročila požar, v Oplotnici je veter odkril streho. V Pesnici in Benediktu se je sprožil plaz, v Mariboru in Hočah je podrtih več dreves," je za STA povedala vodja izpostave Ivanka Grilanc.

V Makolah je zaradi strele zagorelo ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš, pri Slovenski Bistrici pa je požar zaradi udara strele zajel gospodarsko poslopje. O nekaj težavah zaradi neurja poročajo tudi s Prevalj in iz Cirkulan.

Zelo hudo je bilo na Goriškem

Prihod neurja v Novo Gorico v ponedeljek po 21. uri. Samo mesto Nova Gorica ni bilo tako hudo prizadeto kot okoliške občine. Foto: Neurje.si
Prihod neurja v Novo Gorico v ponedeljek po 21. uri. Samo mesto Nova Gorica ni bilo tako hudo prizadeto kot okoliške občine. Foto: Neurje.si

Posebej hudo je bilo na Goriškem. Kot je za Radio Slovenija poročala Eva Furlan, je Goriško neurje zajelo okoli pol desetih zvečer. Pihal je močen veter, padala je debela toča. Škodo bodo še ocenili.

Sinočnja toča je največ škode in težav povzročila v občinah Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko, sporoča civilna zaščita za Severno Primorsko. Poškodovanih je bilo več kot sto industrijskih in stanovanjskih objektov ter neznano število avtomobilov. Ogromna škoda je nastala v vinogradih ter nasadih v Brdih ter po Vipavski dolini. Prave razsežnosti škode na kmetijskih površinah se bodo pokazale v prihodnjih dneh. Podjetja Šampionka, Goriške opekarne in Tekstilna tovarna Okroglica so ustavila proizvodnjo. Na Vogrskem je strela zanetila požar v kurilnici.

"Od Vogrskega dalje je bila avtocesta postlana z listjem, v Šempetru pa so se vozniki morali umikati podrtemu drevesu, a pravo škodo je neurje pustilo v občinah Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko," je povedal poveljnik CZ-ja za severno Primorsko Samuel Kosmač. Gasilska enota Nova Gorica je do enih zjutraj posredovala devetkrat. Pred nevihto so se morali umakniti tudi gasilci. "Po zadnjih podatkih je toča poškodovala veliko streh, razbijala strešna okna in poškodovala tudi veliko avtomobilov. Veliko je bilo tudi podrtega drevja in poškodovane infrastrukture. Potem se je neurje premaknilo na ajdovsko območje, kjer tudi poročajo o odkritih in poškodovanih strehah na stanovanjskih in gospodarskih poslopjih v naseljih Erzelj in Gozd," je povedal Kosmač.

V centru za obveščanje so samo danes zjutraj prejeli več kot 200 klicev občanov, ki so potrebovali pomoč. Vendar celotne slike še nimajo, saj se bo prava škoda pokazala šele čez dan.

Že od ponedeljka zvečer so na delu vse razpoložljive gasilske enote, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh, da ne bi ob dežju prihajalo do še večje škode.

Na družbenih omrežjih so sinoči takoj zaokrožile fotografije debele toče, v Ajdovščini pa so okoli 22. ure izmerili sunek vetra s hitrostjo 118 kilometrov na uro. Kot je povedal vodja ajdovske izmene CZ-ja Kristjan Pregelj Krapež, je njihova ekipa pomagala v naselju Gozd, kjer je veter poškodoval streho hleva, ki so jo začasno prekrili.

Najhuje je bilo v Čepovanu

Šarec in Šestan obiskala Čepovan

Čepovan. Od leve proti desni Rudi Medved, minister Marjan Šarec in župan MONG-ja Samo Turel. Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Čepovan. Od leve proti desni Rudi Medved, minister Marjan Šarec in župan MONG-ja Samo Turel. Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko

Minister za obrambo Marjan Šarec je s poveljnikom Civilne zaščite RS-a Srečkom Šestanom obiskal v najnovejšem neurju najhuje prizadeta območja Goriške. Z ekipo sta si ogledala posledice neurja v Čepovanu in Orehovljah.

Na območju Čepovanskega dola sta ponedeljkovo neurje s točo in današnji hud vetrolom močno poškodovala tamkajšnje stavbe, na nekaterih cestah na tem območju je še vedno oviran promet.

Po besedah župana občine Nova Gorica Sama Turela je v ponedeljek zvečer klestila toča, danes pa je to območje prizadel močen veter. "Prav srhljivo opustošeno je tukaj," je dejal v izjavi za medije. Kot je opisal poveljnik civilne zaščite novogoriške občine Andrej Biaggio, je jutranje neurje ne samo odkrivalo strehe, ampak so te tako močno poškodovane, da so na tla padala celotna ostrešja. "Razmere so res grozljive in zastrašujoče," je ocenil in dodal, da ni skoraj nobene hiše, ki bi ostala nepoškodovana. Po prvih ocenah je močno poškodovanih 15 objektov. Predvidevajo, da selitve prebivalcev ne bodo potrebne, če pa se izkaže, da jih bo treba evakuirati, imajo tudi možne nastanitvene enote, je dejal Biaggio.

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je povedal, da imajo trenutno evidentiranih poškodovanih 25 ostrešij. Škoda pa ni nastala samo na območju Čepovanske doline, ampak tudi v širši okolici, Lazne ter Zgornjega in Spodnjega Lokovca, kamor se še prebijajo. Druge poti so trenutno prevozne normalno, je povedal Vendramin.

"Zaenkrat bomo skušali čim bolj omiliti posledice in preprečiti nastajanje nadaljnje škode in potem po najboljših močeh pomagati ljudem, da se škoda povrne in da dobijo hiše spet strehe," je napovedal župan Turel. Ob tem je pohvalil gasilce, pripadnike civilne zaščite in vse, ki so prizadetim priskočili na pomoč. Na občini so aktivirali vse razpoložljive sile, za pomoč so zaprosili sosednje občine, pomagala bo tudi Slovenska vojska. Na občini so tudi že aktivirali proračunsko rezervo, dobili so tudi zagotovilo, da bo stroške nato pokrila država.

Brežan si je ogledal stanje v Črni na Koroškem

Uroš Brežan. Foto: BoBo
Uroš Brežan. Foto: BoBo

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je s sodelavci ogledal posledice neurja v Občini Črna na Koroškem.

Kot je dejal v izjavi za medije, vse kaže, da bodo neurja postala naša stalnica, ki nas bo spremljala v prihodnje. Zato se bo treba na tovrstna neurja in podnebne spremembe po njegovih besedah pripraviti na sistemski ravni. Minister je dejal, da bo treba veliko vlagati tudi v preventivo. Kar zadeva vodotoke, bo treba narediti kakšen korak naprej pri upravljanju vodne infrastrukture in v ta namen zagotoviti določena sredstva.

"Raziskave kažejo, da vsak evro, ki ga vložimo v preventivo pri vodotokih, bistveno zmanjša škodo. Vemo, da takšnih dogodkov z neurjem v prihodnosti ne bo manjkalo. V ponedeljek smo se na sestanku pri predsedniku vlade pogovarjali o tem, da bomo šli v ponovno spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, kjer bomo predvsem občinam zagotavljali, da hitreje pridejo do sredstev tudi za sanacije po takšnih nesrečah," je povedal minister za naravne vire in prostor. Poudaril je, da so prizadetim občinam v majski ujmi že izplačali sredstva za pokritje intervencijskih stroškov.

Pomen preventive za vodotoke

Minister je še napovedal, da bo direkcija za vode prisluhnila občinam glede ureditve hudournikov, vendar bo morala imeti glavno besedo pri tem stroka. Predvsem je treba imeti dobro pripravljene projekte in tudi ustrezna finančna sredstva, da se bodo lahko ti projekti izvajali, je še dejal minister.

Ministru se je pridružila tudi direktorica direkcije za vode Neža Kodre. Ob tem je poudarila pomen preventive, in sicer redno vzdrževanje vodotokov, "ne samo čiščenje v smislu pretočnosti košnje, ampak tudi vzdrževanje vodne infrastrukture nasipov obrežnih zavarovanj".

Kot so njene besede povzeli v sporočilu za javnost, si na direkciji prizadevajo, da se sredstva za gospodarske javne službe urejanja voda še povečujejo. "To so integralna sredstva. Hkrati vlagamo vedno večje napore v pripravo projektov v pridobivanju evropskih sredstev za nove investicije. Vse sile moramo usmeriti v to, da bodo projekti čim boljše pripravljeni ter da bomo z evropskimi sredstvi naredili kar največ za dobrobit prebivalcev," je dejala.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je povedala, da imajo po zadnjem neurju največ težav na območju Koprivne, Tople in Podpece. Želi si, da bi pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic neurja, v Črni ostali še do konca tedna, da bi lahko odpravili posledice neurja tudi na drugih lokacijah v občini.

"Kot vidite, spet naraščajo vodotoki, upam, da ne bo kaj hujšega, ker ponoči smo bili prav veseli, da ni bilo dodatnih težav na že obstoječih lokacijah, ampak zdaj me pa vsake pol ure pokliče kdo, ker so vodotoki in hudourniki narasli na drugih območjih in povzročajo velike težave," je dejala. Dodala je, da se je v občini sprožilo kar nekaj plazov, v sredo pa si bodo petkov plaz ogledali geomehaniki zaradi njegove sanacije.

Županja je za STA v ponedeljek škodo po neurju ocenila na več milijonov evrov. V Črni na Koroškem je bilo v neurju prizadetih približno 10 stanovanjskih objektov, v katerih stanuje tudi po več družin.