Slon v kenijskem parku Amboseli. Fotografija je bila posneta aprila letos. Foto: Reuters
Slon v kenijskem parku Amboseli. Fotografija je bila posneta aprila letos. Foto: Reuters

Kenija in Tanzanija si delita ogromen naravni park, ki se na kenijski strani imenuje nacionalni park Amboseli, na tanzanijski pa park Enduimet. V njem živi okoli 2000 slonov, med njimi so tudi takšni z zelo dolgimi okli, ki so med lovci na trofeje še posebej iskani.

Kenija je lovski turizem že prepovedala, Tanzanija pa še vedno dovoljuje "športni lov" na slone, zato zainteresiranim lovcem večinoma iz zahodnih držav rada izdaja dovolilnice za njihove podvige. A zaradi bližine meje se večkrat zgodi, da lovci ubijejo tudi slone na kenijski strani meje.

"Izguba slonov ne prizadene le populacije teh živali, ampak je hud udarec tudi za naša prizadevanja za ohranitev slonov," je dejala ustanoviteljica sklada za slone v Amboseliju Cynthia Moss.

Moči je zato združilo več kot 50 organizacij in združenj, ki se v Afriki borijo za ohranitev in dobrobit divjih živali. Pridružilo se jim je tudi pol milijona podpisov običajnih ljudi. V peticiji so pozvali tanzanijsko vlado, naj končno prepove športni lov na slone na omenjenem območju.

V parku Amboseli-Enduimet namreč živi le še okoli deset slonov z izjemno dolgimi okli – vsak takšen okel tehta kar okoli 45 kilogramov. "Če se bo lov nadaljeval, bi lahko ti sloni v prihodnjih treh letih izginili," piše v peticiji.

Leta 1995 je Tanzanija sicer že prenehala izdajati dovolilnice za lovski turizem na svoji strani parka, potem ko so lovci na njihovi strani ubili nekaj kenijskih slonov. Leta 2022 pa je ta ukrep preklicala in znova začela vabiti lovce na trofeje v državo.