Reka Krka je prestopila bregove zaradi velike količine padavin. Na sliki je Otočec. Foto: BoBo
Reka Krka je prestopila bregove zaradi velike količine padavin. Na sliki je Otočec. Foto: BoBo

Mestna občina Koper je danes objavila poziv za prijavo morebitne škode, nastale na objektih, kmetijskih zemljiščih in gradbeno-inženirski infrastrukturi med 12. in 15. septembrom, ko je prvo močno deževje po poletni suši med drugim povzročilo poplavljanje Badaševice. Prijave bodo sprejemali do 14. oktobra, so sporočili z občine.

Danes se je čez dan nadaljevalo deževje v večjem delu države. Zaradi obilnega deževja so v upravi za zaščito in reševanje do 18. ure zaznali skupno 54 dogodkov. Na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec je bilo aktiviranih skupno 32 gasilskih enot.

Gasilci so predvsem čistili prepuste na voziščih, črpali zalite prostore objektov in s protipoplavnimi vrečami zaščitili več objektov pred vdorom meteorne vode. Zaradi dviga podtalnice oziroma poplavljanja vodotokov je zalilo tudi več cest.

Krka bo v soboto še poplavljala

Zaradi deževja se je sprožilo tudi devet plazov, ki so jih gasilci zaščitili s folijami
Naraščajo reke Krka, Kolpa v srednjem in spodnjem toku, Sava v srednjem in spodnjem toku, Dravinja s pritoki v spodnjem toku, Drava v spodnjem toku, Mura in reke v Pomurju ter Vipava. Pretoki drugi rek so ustaljeni ali pa se počasi zmanjšujejo. Sava v spodnjem toku, Drava in Mura se lahko v manjšem obsegu razlijejo ob strugi.

Napovedujejo, da se bo pretok Drave, Mure, Vipave in Kolpe ustalil, Dravinja pa bo začela upadati.

Krka se bo ustalila pri pretoku okoli 340 kubičnih metrov na sekundo. Po podatkih Arsa je presežen vodostaj 310 centimetrov na vodomerni postaji Mura–Gornja Radgona, ki še narašča. Sava bo v spodnjem toku začela upadati v noči na soboto.

Krka bo v soboto še poplavljala in počasi upadala, pretoki drugih rek po Sloveniji se bodo zmanjševali. V nedeljo se bo vodnatost rek zmanjševala.

Vodostaji v Sloveniji se umirjajo
Foto: Arso
Foto: Arso

Arso je na omrežju X pojasnil, da je v zadnjih 48 urah na severovzhodu države padlo od 50 do 90, drugje pa večinoma od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. "To je zelo blizu dolgoletni povprečni količini padavin za ves mesec oktober," je navedel Arso.

V Šentjerneju pozivajo vse, da se pravočasno umaknejo

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Šentjernej Boštjana Koširja je Krka na njihovem območju poplavila nekatere ceste, vendar stanovanjski objekti niso ogroženi. Glede na napovedi hidrologov, da naj bi se vodostaj Krke danes dvignil še za 10 centimetrov, večjih težav danes ne pričakujejo več.

Slabše je bilo v noči s srede na četrtek, ko so meteorna voda in narasli vodotoki poplavili kleti in pritličja nekaterih hiš. "Te smo ustrezno zaščitili za primer, da dobimo novo močnejšo pošiljko padavin. Pripravljeni so tudi ljudje, ki so ostali doma in umaknili avtomobile in drugo premoženje," je povedal Košir.

Iz občine Šentjernej so pozneje sporočili še, da pretok Krke še vedno rahlo raste, razlivanje pa se povečuje. "Prosimo vse, ki ste na ogroženih mestih, da se pravočasno umaknete na varno mesto in poskrbite za svoje premoženje," so zapisali.

Zaradi razlivanja Krke so do preklica zaprte nekatere lokalne ceste

V občini Kostanjevica na Krki, kjer imajo pogosto težave z naraslo Krko, po besedah tamkajšnjega župana Roberta Zagorca večjih težav tokrat ni. Krka je sicer narasla in se razliva, a ne ogroža hiš in ljudi, je povedal. "Ker ni napovedanih večjih padavin, ne verjamem, da bo kaj hujšega. V pripravljenosti smo, če bi kdo kaj potreboval, a za zdaj ni bilo nič takšnega," je za Radio Slovenija še pojasnil župan.

Podobno je s Kolpo v občini Osilnica, je povedala tamkajšnja županja Alenka Kovač.

Nevarnost plazov v gorah

Arso tudi opozarja, da je zaradi večje količine snega in vetra nevarnost proženja snežnih plazov v visokogorju 2. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom. "V nedeljo pričakujemo odjugo, zato se bodo s strmih pobočij prožili posamezni plazovi mokrega snega," poudarja Arso in opozarja, da bodo razmere za pot v gore v prihodnjih dneh zelo zahtevne.

Dež je ponoči povzročal težave