V večjem delu države je čez dan deževalo. Meteorna voda in vodotoki, ki so prestopili bregove, so ponekod zalivali objekte in cestišča. Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Po podatkih Centra za obveščanje je bilo skupno 40 dogodkov.

Kot so zapisali, so imeli na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna in Ptuj znova največ dela gasilci in delavci komunalnih in cestnih podjetij.

Na terenu je bilo aktivnih 47 gasilskih enot, od tega štiri poklicne. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Poplavljanje Krke

Krka in pritoki naraščajo in poplavljajo na območjih pogostih poplav. Krka bo v spodnjem in srednjem toku naraščala predvidoma do petka dopoldne, v spodnjem toku pa do popoldneva. Poplavljene površine se bodo postopno povečevale, pri čemer lahko Krka v spodnjem toku v petek poplavi v širšem obsegu, sporoča uprava za zaščito in reševanje.

V popoldanskih urah je začela v Vipavski dolini in na Primorskem pihati tudi burja, ki v sunkih dosega hitrost do 123 kilometrov na uro, so navedli na Agenciji za okolje. Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom ter na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava je zato prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, poroča Prometnoinformacijski center.

Po navedbah portala Neurje.si je burja v Ajdovščini dosegala hitrost do 130 km/h, veter je podiral drevesa.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. Vir: ARSO

Poplavljene nekatere ceste

Prometnoinformacijski center poroča, da je zaradi poplav in zemeljskih plazov zaprtih več cest. V Laškem je zaprt podvoz na Trubarjevem nabrežju na relaciji Laško–Breze–Šentjur. Cesta Smednik–Zameško–Kostanjevica je zaprta med Koprivnikom in Malencami, cesta Kočevje–Željne pa pri Željnah. Na več odsekih je zaprta tudi cesta Grgelj–Fara, cesta Grgelj–Kot pa med Prelesjem in Dolom. Zaprti sta tudi cesta Kot–Sodevci in cesta Volče–Solarji, ki je zaradi zemeljskega plazu zaprta pri Volčah.

Povečan vodostaj reke Savinje zaradi obilnih padavin. Foto: BoBo
Povečan vodostaj reke Savinje zaradi obilnih padavin. Foto: BoBo

Še do petka popoldne bosta zaradi obilnih padavin po napovedih naraščali Ljubljanica in Krka. Ta bo poplavljala obsežneje kot običajno, predvidoma pa ne bo presegla pretoka okoli 350 kubičnih metrov. Če ga preseže, pa bi lahko povzročila težave, tudi v Kostanjevici na Krki, je dopoldne opozoril hidrolog Arsa Janez Polajnar.

Meteorna voda in vodotoki, ki so prestopili bregove, so zalili nekaj objektov in cestišča. Protipoplavne vreče so nameščali tudi v Ajdovščini, Tolminu in Novem mestu. Gasilci so posredovali še v Ljubljani in Kranju. V občini Brda sta se sprožila dva plazova, ki sta zaprla lokalne ceste.

Mogoče težave na lokalnih cestah

Kot so na novinarski konferenci pojasnili na Arsu, večjih težav na cestah ne pričakujejo. Mogoča so poplavljena manjša cestišča, zlasti na relaciji Novega mesta in izliva reke Krke.

Sicer pa so prebivalce pozvali k previdnosti, naj spremljajo okolico in podatke na spletu. "Tisti, ki živijo ob vodi, naj umaknejo predmete na višja območja," so opozorili in dodali, da bodo poplave napredovale počasi, saj ne bodo hudourniške.

Reke se bodo postopoma začele umirjati v soboto. V letalskem prometu kljub napovedani burji in močnemu dežju ne pričakujejo težav.

Po prvih podatkih deževje na Goriškem in v Posočju ni povzročilo večjih težav

Po informacijah občinskih in regijske civilne zaščite na Goriškem in v Posočju vreme ni povzročilo večjih težav. Kot je povedal poveljnik kobariške občinske civilne zaščite Aleksander Vončina, so gasilci posredovali na manjšem, sicer že od prej znanem zemeljskem udoru v Drežniških Ravnah.

Tam se je namreč na istem mestu zemljina vsula že pred dvema letoma, takrat je teren pregledal geolog in s tega vidika tisto mesto ni problematično, je še dejal Vončina.

Izmed vseh posredovanj zaradi posledic vremena, ki jih je v sredo po državi zaznal republiški center za obveščanje, jih je bilo največ na območju regijskega centra Nova Gorica. Tam so našteli 43 intervencij, večina pa se jih je zgodila v samem mestu Nova Gorica, je povedal poveljnik regijske civilne zaščite Samuel Kosmač. Večinoma je šlo za poplavljanje kleti.

Tudi na Bovškem tokratno deževje doslej ni povzročalo večjih težav. Veliko več težav so po besedah poveljnika bovške civilne zaščite Edija Melinca imeli pretekli petek.

Novinarska konferenca Agencije za okolje o aktualnih napovedih

Oranžno opozorilo za osrednji in JZ del države

Arso je izdal oranžno opozorilo zaradi dežja za osrednji in jugovzhodni del Slovenije, za jugozahod pa je izdano oranžno opozorilo zaradi močne burje.

Za severno polovico države velja za danes eno stopnjo nižje rumeno vremensko opozorilo zaradi dežja in vetra. Podobna opozorila za vremensko dogajanje veljajo tudi še za noč na petek.

Konec tedna bo suh

Blaž Šter z Arsa je sicer napovedal, da bo dež ponehal v petek. "V petek se bo vreme umirjalo, nekaj padavin še bo, a ne bodo več tako izrazite," je še napovedal vremenoslovec Šter. V nedeljo se bo razjasnilo in čez dan bo topleje.

Obilno deževje bo vztrajalo do petka