Pariz bo zasedlo veliko okoljevarstvenih organizacij, ki bodo v naslednjem tednu svet pozivale k skrbi za planet. Foto: Reuters
Pariz bo zasedlo veliko okoljevarstvenih organizacij, ki bodo v naslednjem tednu svet pozivale k skrbi za planet. Foto: Reuters
Segrevanje ozračja bo kmalu uničilo ves led na Antarktiki. Foto: RTV SLO

Poročilo naj bi objavili v petek ob sklepu konference, njegovo vsebino pa mora potrditi 500 strokovnjakov, predstavnikov držav in nevladnih organizacij. Poročilo, ki bo po vsej verjetnosti zelo šokantno, se bo posvetilo ugotavljanju posledic podnebnih sprememb in iskanju možnosti za njihovo ublažitev.

Konferenco so sklicali ravno v času, ko so pogajanja o novem mednarodnem sporazumu, ki naj bi nadgradil kjotski protokol za obdobje po letu 2012, zašla v slepo ulico.

Človek kriv za podnebne spremembe
V poročilu naj bi strokovnjaki zapisali, da obstaja zelo majhna verjetnost, da sta segrevanje ozračja in taljenje ledu posledica naravnih dejavnikov in da so človekove aktivnosti tiste, ki bodo še naprej prispevale k zviševanju temperatur po svetu in morske gladine ter k večjemu številu izjemnih vremenskih pojavov.

Strokovnjaki so prepričani, da so podnebne spremembe odvisne od količine vnosa toplogrednih plinov v ozračje; predvidevajo, da naj bi se temperatura ozračja do leta 2100 dvignila za 5,8 stopinje Celzija, morska gladina pa naj bi se zvišala med 0,09 in 0,88 metra.

Prvo od treh poročil
Poročilo Mednarodne skupine ZN-a bo prvo od treh poročil o globalnem segrevanju, ki jih bo skupina objavila letos, in četrto po letu 1988, ko je bilo to mednarodno telo ustanovljeno.

Pet minut za počitek Zemlje
Med pariško konferenco je skupina francoskih aktivistov L'Alliance pour la Planete pozvala ljudi po vsem svetu, naj 1. februarja med 19.55 in 20.00 ugasnejo vse električne aparate. Namen akcije je, da bi se ljudje začeli zavedati, da se je v želji po ohranitvi planeta treba začeti izogibati preveliki porabi energije.