Komaj so s površja reke Ambarnaje odstranili več tisoč ton nafte, je iz infrastrukture podjetja Norilsk Nickel iztekla nova velika količina goriva. Foto: Reuters
Komaj so s površja reke Ambarnaje odstranili več tisoč ton nafte, je iz infrastrukture podjetja Norilsk Nickel iztekla nova velika količina goriva. Foto: Reuters

Naftovod nedaleč od Norilska so zaprli, razlito gorivo pa skušajo odstraniti. Podjetje Norilsk Nickel trdi, da ljudje niso ogroženi. Pristojne ruske oblasti so že začele preiskavo.

"V plinovodu v lasti družbe Norilsktransgaz je padel tlak med črpanjem letalskega goriva na območju naselja Tukhard. Zaradi padca tlaka, ki je trajal 15 minut, se je izlilo do 44,5 tone goriva," je v izjavi za javnost sporočilo podjetje.

Naselje Tukhard leži okoli sto kilometrov od mesta Norilsk ter okoli 70 kilometrov od arktičnega pristanišča Norilsk Nickla (Dudinka).

Sorodna novica Putin zaradi razlitja nafte znotraj arktičnega kroga razglasil izredne razmere

Tudi termoelektrarna v Norilsku, iz katere je maja izteklo 21.000 ton nafte, je bila v lasti kovinarskega velikana Norilsk Nickel (Nornickel), ki je po navedbah radia Svobodna Evropa največji proizvajalec niklja in paladija na svetu.

Lastnik Nornickla je najbogatejši Rus Vladimir Potanin, čigar premoženje Forbes ocenjuje na 23,5 milijarde dolarjev.

21.000 kubičnih metrov dizelskega goriva je maja iz rezervoarja izteklo v reko Ambarnajo, ki se izteka v jezero Pjazino. Nesreča se je po navedbah družbe zgodila, ker se je začela potapljati podporna struktura za rezervoar. Podporni stebri stojijo na permafrostu, ki pa se zaradi nadpovprečno visokih temperatur tali.

Zaradi razlitja pri termoelektrarni aretirani zaposleni in župan Norilska
Oblasti so uvedle preiskavo nesreče in doslej aretirale dva direktorja in dva vodilna inženirja podjetja, ki jih sumijo kršitve pravil za zaščito okolja. Če bodo obsojeni, jim grozi do pet let zapora. Župana Norilska ter vladnega inšpektorja so ob tem obtožili malomarnosti.

Sredi junija so oblasti sporočile, da so končale čiščenje goriva s površine reke. Ob tem so opozorile, da bi lahko čiščenje celotnega območja trajalo še več let.