Gnojnica je morda vdrla v pitno vodo, zato njeno pitje odsvetujejo. Foto: EPA
Gnojnica je morda vdrla v pitno vodo, zato njeno pitje odsvetujejo. Foto: EPA
Ekološka nesreča na Goričkem

Izlitje gnojnice iz bioplinarne je med prvimi opazil domačin, kraj pa si je ogledal tudi v vlogi medobčinskega inšpektorja, je za TV Slovenija poročala Cirila Sever. "To je teklo precej hitro, potem smo šli do Kobiljskega potoka in smo videli, da so ribe 'pocrkale'," je povedal medobčinski inšpektor Janez Bogdan.

Dogodek je krajane Motvarjevcev močno vznemiril, saj je večina nasprotovala gradnji bioplinarne. V bioplinarni so bile tudi nekoliko povišane vrednosti amonijaka. Direktor Panvite EKOTEH Matjaž Durič pravi, da je iztek povzročila manjša tehnična napaka, po njegovih ocenah pa naj bi izteklo okrog 10 kubičnih metrov snovi.

Prebivalcem svetovali, naj ne pijejo vode
"V bioplinarni se uporabljata gnojevka in koruzna silaža, iz plinohrama je iztekla ta fermentirana snov, ki je vsak dan prisotna v našem okolju in za zdravje ljudi ni škodljiva," je povedal Durič.

Pristojni ne izključujejo možnosti vdora gnojnice v pitno vodo v bližnjih in plitvih zajetjih, zato je civilna zaščita okoliške prebivalce obvestila, naj vode ne pijejo, je še poročala Severjeva. Posledice nesreče bodo znane v prihodnjih dneh.

Iztek povzročila okvara sonde v prečrpališču
Policisti in kriminalisti so z ogledom kraja in z zbiranjem obvestil ugotovili, da se je v kompleksu bioplinarne na enem izmed silosov zgodila okvara sonde na prečrpališču za odpadno gnojnico, zato se je ta izlila. Razlila se je po dvorišču bioplinarne in odtekala v Kobiljski potok. Izteklo je približno 14 kubičnih metrov gnojnice.

O ogledu kraja sta bila obveščena preiskovalni sodnik in državni tožilec, ki se ogleda nista udeležila.

Policisti ugotavljajo sum storitve kaznivega dejanja
Pristojne službe so odvzele vzorce vode, ki bodo analizirani. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo po prejetih analizah ugotovili, ali obstajajo elementi suma storitve kaznivega dejanja.

Ekološka nesreča na Goričkem