Končni podatki naj bi bili znani po tem, ko jih bodo obravnavali na vladi in na seji državne komisije za ocenjevanje škode. Foto: MMC RTV SLO
Končni podatki naj bi bili znani po tem, ko jih bodo obravnavali na vladi in na seji državne komisije za ocenjevanje škode. Foto: MMC RTV SLO

Ker vsem občinam do postavljenega roka ne bo uspelo zbrati podatkov in jih poslati območnim centrom, ki naj bi jih poslali na Upravo RS za zaščito in reševanje (URSZR), nekatere občine predlagajo podaljšanje roka, je pojasnil Bojan Kuntarič z URSZR-ja.

Končni podatki o škodi potem, ko jih bo obravnavala vlada
Kuntarič pojasnjuje, da so razlogi različni, od zapletenosti postopkov ugotavljanja in preverjanja škode ter velikega obsega dela, pa do premajhnega števila usposobljenih ljudi, ki jih imajo na voljo občinske komisije.

Občinam je Uprava RS za zaščito in reševanje izdala sklepa o začetku ocenjevanja na stvareh ter o začetku ocenjevanja škode v tekoči kmetijski proizvodnji. Občinske komisije, ki jih imenujejo župani, naj bi do roka, ki je v sredo, ocenile škodo ter podatke vnesle v spletno aplikacijo AJDA. Podatke občinskih komisij naj bi verificirale regijske komisije. Končni podatki naj bi bili znani po tem, ko jih bodo obravnavali še na vladi in na seji državne komisije za ocenjevanje škode.

Oškodovanci pozvani k prijavi škode
Občine so oškodovance pozvale, da prijavijo škodo na stvareh in v tekoči kmetijski proizvodnji. Obrazci so dostopni na sedežih občinskih komisij in na spletni strani URSZR-ja. Občinske komisije pa prijavljeno škodo ocenijo oz. verificirajo po predpisani metodologiji.

Na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da bodo dinamiko izplačil odškodnin določili posamezni programi odprave posledic poplav, ki jih bodo pripravila resorna ministrstva in potrdila vlada.