Podnebne spremembe povzročajo vse ekstremnejše vremenske pojave. Foto: EPA
Podnebne spremembe povzročajo vse ekstremnejše vremenske pojave. Foto: EPA

"Svet je ravnokar doživel najtoplejši zgodnji junij, odkar se izvajajo meritve," je dejala namestnica direktorja C3S-a, kjer imajo podatke za nazaj do petdesetih let 20. stoletja.

Medtem so se temperature nekoliko spustile, a strokovnjaki pravijo, da je njihov dvig na začetku junija pomenil nov svetovni temperaturni rekord za ta mesec in nakazuje nove ekstremne pojave. Svet namreč iz obdobja pojava La Niña, ki blaži učinke podnebnih sprememb, vstopa v obdobje pojava El Niño, ki bi lahko trajal več let.

Raziskovalci pri Copernicusu so ugotovili, da so bile svetovne temperature na površju na začetku junija prvič za 1,5 stopinje višje od predindustrijske stopnje, kar je meja, ki so si jo leta 2015 na podnebnem vrhu v Parizu določile vlade, poroča Al Džazira.

9. junija so bile temperature višje od predindustrijske dobe celo za 1,69 stopinje.

V Copernicusu opozarjajo, da se bodo povprečne temperature še naprej višale in bodo vse pogosteje presegale zvišanje za 1,5 stopinje v primerjavi s predindustrijsko dobo, kumulativni učinki pa bodo vse hujši.

Nedavno so v tej agenciji sporočili, da so bili oceani po svetu prejšnji mesec toplejši kot v katerem koli drugem maju od začetka merjenja.

Po predvidevanjih bo leto 2024 še toplejše od leta 2023. Obstaja pa neposredna povezava med stopnjo podnebnih sprememb in intenziteto ekstremnih vremenskih pojavov, pravijo v Copernicusu.

Svarilo Guterresa

V četrtek je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres opozoril, da svet drvi proti katastrofi zaradi podnebnih sprememb in da je svetovni odziv nanje skrajno neustrezen in nezadosten.

Trenutna podnebna politika bo do konca stoletja povzročila, da bodo povprečne temperature za 2,8 stopinje Celzija višje od povprečja v predindustrijski dobi, kar je skoraj dvakrat več od zastavljenega cilja ZN-a, ki predvideva dvig za največ 1,5 stopinje Celzija, je dejal Guterres.

"S široko odprtimi očmi drvimo proti katastrofi, vse preveč ljudi pa je pripravljenih vse staviti na pobožne želje in nepreverjene tehnologije. Čas je, da se prebudimo in naredimo korak naprej," je dodal.

Guterres: Svet drvi proti katastrofi