Robot ameriške vojske si je takole utiral pot v notranjost 1. reaktorja Fukušime Daiči. Foto: EPA
Robot ameriške vojske si je takole utiral pot v notranjost 1. reaktorja Fukušime Daiči. Foto: EPA
Merjenje radioaktivnosti v Kavamati, prefektura Fukušima.
V osnovni šoli v kraju Kavamata, 40 km oddaljenem od poškodovanih reaktorjev, so namerili 1,73 μSv/h, kar je podobno odmerku, ki jo človek prejme med krajšo računalniško tomografijo. Foto: EPA

V prvem jedrskem reaktorju so namerili radioaktivnost do 49 milisivertov na uro, v tretjem pa do 57 milisivertov. Delavci v poslopji, kjer se nahajata prvi in tretji reaktor, niso vstopili, odkar se je v potresu in cunamiju 11. marca pokvaril hladilni sistem. Eksplozije vodika v obeh poslopjih so nato v prvih dneh po potresu uničile strehi.

Robota, imenovana packbots, sta v poslopji vstopila v nedeljo in izmerila temperaturo, pritisk, raven kisika in radioaktivnost. Kot je povedal predstavnik japonske agencije za jedrsko varnost Hidehiko Nišijama, morajo, preden bodo dovolili delavcem vstop v poslopji, zbrati dodatne podatke, radioaktivnost pa še zmanjšati.

Drugi reaktor bolj poškodovan kot četrti
Robota sta nato v ponedeljek vstopila še v poslopje 2. reaktorja, kjer so v vodnem zbiralniku ugotovili visoko stopnjo radioaktivnosti, kar kaže na poškodbe izrabljenih gorivnih palic. Stopnja radioaktivnosti v bazenu za izrabljeno jedrsko gorivo je veliko višja kot tista, ki so jo izmerili v bazenu za izrabljeno jedrsko gorivo v 4. reaktorju.

28 tisoč žrtev potresa in cunamija
V jedrski elektrarni medtem nadaljujejo prizadevanja za zmanjšanje radioaktivnosti. Obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da bo več sto policistom pri iskanju trupel ponesrečenih v potresu in cunamiju v okolici jedrske elektrarne pomagalo 25.000 vojakov.

V potresu in cunamiju, ki je 11. marca prizadel severovzhodno obalo osrednjega japonskega otoka Honšu, je umrlo okoli 14.000 ljudi, še približno toliko pa jih še vedno pogrešajo.