Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na skoraj petih hektarjih državnih gozdov so prostovoljci skupaj posadili več kot 10.000 sadik gozdnega drevja. Gozdove so obnovili s sadikami smreke, macesna, bukve, češnje, lipe, doba, breka, gorskega javorja in ostrolistnega javorja. Najobsežnejši akciji sta potekali na Kočevskem, kjer so posadili 2400 dreves smreke, in v okolici Kidričevega, kjer so posadili 2000 sadik različnih drevesnih vrst.

Na pobočju Šipka pri Trojanah so po poročanju Radia Slovenija sadili smreko in bukev. Vodja gozdnega obrata Litija pri družbi Slovenski državni gozdovi Jure Cerar je pojasnil, da so približno hektar veliko območje na Šipku pred leti najprej poškodovali podlubniki, zatem še več vetrolomov: "Pomagamo naravnemu mladju, ker se v več kot desetletju ta površina ni dobro nasemenila oz. se ni."

Akcije na Trojanah se je udeležil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je poudaril pomen gozda tudi za slovensko lesnopredelovalno industrijo. Ta si je v preteklih letih nekoliko opomogla in lani ustvarila skoraj 1,6 milijarde evrov prometa. Za njen nadaljnji razvoj bo ministrstvo letos razpisalo 30 milijonov evrov sredstev.

"Želimo to našo naravno dobrino narediti pomembnejšo in ona ima potencial, da naši družbi skozi gospodarske dejavnosti dosti več prispeva kot danes," je za Radio Slovenija povedal Počivalšek.

Prostovoljci posadili 10.000 dreves