Padavine, ki so znova zajele Slovenijo, so povzročile nekaj težav predvsem na območjih Nove Gorice, Kopra in Postojne. Padavinska voda je poplavila ceste, kleti in pritlične prostore.

Padavine so nekaj nevšečnosti povzročile tudi v občini Kočevje, kjer je meteorna in podtalna voda poplavila več kot 20 objektov. Gasilci, ki so iz poplavljenih kleti črpali vodo in nameščali protipoplavne vreče, so intervencije na terenu večinoma že končali, ostajajo pa seveda v pripravljenosti.

Vremenske razmere so se umirile, v sredo bo jasen dan, za noč na petek pa so na agenciji za okolje izdali oranžno vremensko opozorilo.

Po poročanju Radia Slovenija je pas močnih nalivov že dopoldne povzročil poplavljanje reke Kolpe, ta v zgornjem toku še poplavlja, vendar je na tem rečnem odseku v Petrini v občini Kostel že dosegla največji pretok in začela upadati; visokovodni val se po pojasnilih dežurnega hidrologa Andreja Goloba pomika proti spodnjemu toku, v srednjem toku še nekoliko narašča in poplavlja na območju pogostih poplav. Se pa ta vodni val ne bo več bistveno povečeval, saj so bili pritoki v spodnjem toku Kolpe bistveno manjši kot v zgornjem toku.

Tudi Drava je na vtoku v Slovenijo dosegla napovedan najvišji pretok, to je približno 1100 m3/sekundo.

Ker je bila vodnatost rek v večjem delu države velika še pred včerajšnjimi padavinami, so dodatne padavine povzročile naraščanje rek tudi v notranjosti države. Razliva se Ljubljanica na območju vsakoletnih poplav, narašča reka Krka s pritoki.

Nevarnost nastanka novih in reaktivacije obstoječih plazov

Sorodna novica Na Tolminskem v več krajih nevarnost plazov. Cesta iz Hudajužne do Podbrda odprta.

na Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili.

Obilne padavine povzročajo na Tolminskem največ težav na Kneži, Idriji pri Bači in Koritnici. V zadnjih dveh primerih je plazina zasula stanovanjski hiši, živ pa je tudi plaz na Kneži. Stanovalci so na varnem, dokler pa se razmere ne umirijo, so službe za zaščito in reševanje še vedno v intervenciji, sanacija pa pride na vrsto pozneje, poudarja župan Tolmina Alen Červ.

Na Kamniškem je več hiš še vedno ogroženih zaradi plazu Blate.

Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Sirena zaradi povečanega plimovanja v Piranu in Izoli

Visoko plimovanje morja in močnejše deževje sta zlasti ponoči in zjutraj v slovenski Istri povzročili precej nevšečnosti. Morje je prestopilo rob obalne črte v Izoli in Piranu. Več cest so poplavile meteorne vode. V Šalari je narasla reka Badaševica ogrožala tamkajšnje naselje.

Regijski center za obveščanje Koper je ob 8.44 zaradi povišanega plimovanja morja v Izoli sprožil sireno z opozorilom na nevarnost. Morje je prestopilo rob obalne črte in delno zalilo parkirni prostor v Ulici Prekomorskih brigad in carinski pomol.

Že ob 8.07 pa so zaradi povišanega plimovanja morja sprožili sireno tudi v Piranu, kjer je morje zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Gasilci PGD-ja Piran in predstavniki civilne zaščite so pred Tartinijevim trgom postavili protipoplavno baražo in potopne črpalke.

Gladina morja bo znova povišana danes med 21. in polnočjo in v sredo med 8. in 12. uro. V tem času se bo morje na nižjih delih obale razlivalo v višini do 10 centimetrov, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Padavine še kar ne ponehajo