Temperature v Voronežu so v ponedeljek dosegle 44 stopinj Celzija, kar močno otežuje gašenje gozdnih požarov. Foto: Reuters
Temperature v Voronežu so v ponedeljek dosegle 44 stopinj Celzija, kar močno otežuje gašenje gozdnih požarov. Foto: Reuters
Ruski boj z vročino in požari

Rusija se še naprej spopada z obsežnimi gozdnimi požari. Samo v nedeljo je izbruhnilo več sto novih, medtem ko se je število smrtnih žrtev povzpelo na 34. Na račun odziva oblasti je do zdaj letela vrsta kritik, zato je premier Vladimir Putin sklical posebno srečanje z guvernerji prizadetih regij, predsednik Medvedjev pa je razglasil izredno stanje v regijah Mari El, Mordovija, Vladimir, Voronež, Moskva, Nižni Novgorod in Rjazan.

Več desettisoč gasilcev "na fronti"
Rusko ministrstvo za izredne razmere je v boj proti požarom napotilo več deset tisoč gasilcev, ki jim pomaga tudi približno 2.000 pripadnikov vojske. Skupno naj bi se z ognjenimi zublji po vsej državi bojevalo več kot 150 tisoč gasilcev in 18 gasilskih letal. Tovrstna katastrofa se po besedah ruskega predsednika pripeti samo "vsakih od 30 do 40 let".

Med najbolj prizadetimi so regije Nižni Novgorod v osrednjem delu in Voronež na jugozahodu države ter območje Moskve. Ognjeni zublji so uničili 1.875 domov, več kot 2.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Kot je dejal predstavnik kriznega centra na ministrstvu za izredne razmere Vladimir Stepanov, dnevno v povprečju izbruhne približno 300 požarov, vendar jih 95 odstotkov v 24 urah uspejo pogasiti.

Vročina še ne bo popustila
Vremenoslovci sicer medtem napovedujejo, da vročinski val še ne bo kmalu popustil. V prihodnjih dneh je namreč na območju Moskve in osrednjega dela države pričakovati temperature od 35 do 42 stopinj Celzija, zaradi česar bo delo gasilcev in prostovoljcev, ki se bojujejo z ognjenimi zublji, še bolj oteženo.



Ruski boj z vročino in požari