Z uporabo sončne energije se znebimo izpustov toplogrednih plinov. Foto: EPA
Z uporabo sončne energije se znebimo izpustov toplogrednih plinov. Foto: EPA

Z izkoriščanjem do okolja prijazne sončne energije v puščavskem okolju bi v evropskih državah popolnoma odpadla potreba po gradnji jedrskih in termoelektrarn, je prepričan Arnulf Jaeger-Waldau z Evropskega inštituta za energijo. Te plantaže bi se po njegovih besedah razsprostirale na površini 20.000 kvadratnih kilometrov.

Znanstveniki so že pozvali k gradnji obsežnih sončnih "plantaž", ki bi električno energijo proizvajale s pomočjo sončnih celic ali pa s segrevanjem vode, ki bi nato poganjala trubine za proizvodnjo elektrike.

Po mnenju znanstvenikov je Sahara več kot primerna za izkoriščanje sončne energije, saj je puščava s soncem tako rekoč obsijana skozi vse leto. V primerjavi s severom Evrope bi sončne "plantaže" v severni Afriki proizvedle trikrat več energije.

Večino stroškov bi zahtevala gradnja javnega električnega omrežja, ki bi povezalo države v južnem Sredozemlju, kot so Španija, Portugalska in Italija, saj te za zdaj nimajo zmogljivosti za prenos viška električne energije, ki bi ga proizvedle države severne Afrike.

V omrežje, ki bi po prvih ocenah stal 45 milijard evrov, bi energijo iz obnovljivih virov prispevale tudi druge evropske države, kot so Velika Britanija in Danska z vetrno energijo ali Islandija z geotermalno energijo.

G. V.