Lokalno so možni tudi močnejši nalivi. Foto: RTV
Lokalno so možni tudi močnejši nalivi. Foto: RTV
Na Hrvaškem svarijo pred posledicami vročinskega vala, temperature pa tudi v Sloveniji niso ravno nizke. Foto: EPA

Ker je ob neurjih porast hiter in močan, vodotoki lahko na izpostavljenih mestih tudi poplavijo.

Že včeraj je hudo neurje, ki je prav v času polfinalne tekme med Turčijo in Nemčijo na evropskem nogometnem prvenstvu prizadelo Dunaj, povzročilo izpad prenosa tekme po vsej Evropi, organizatorje pa skrbi, da se danes utegne zgodba ponoviti. Vremensko opozorilo za Evropo nevarnost neviht predvideva v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Madžarskem.

Hrvaška: Prva žrtev vročinskega vala
Hrvaški mediji pa napovedujejo, da bo danes najtoplejši dan v letu do zdaj. Nujna zdravstvena pomoč je v nenehni pripravljenosti in je zaradi dehidracije in slabosti ob vročinskem valu že večkrat priskočila na pomoč zlasti v celinskem delu države. Najhuje je v Osijeku, kjer so prejeli okoli 440 klicev za nujno pomoč. Zaradi vročine je umrl 52-letni gradbeni delavec.

Visoka vročina te dni sicer ogroža tudi Madžare in Špance.

Pomagajte nam pri obveščanju in poročanju. Posredujte nam fotografije ali videe vremenskih motenj in posledic. Hvala.


Glede na to, da so tudi pri nas v zadnjih dneh temperature nad 30 stopinj Celzija, seveda ni odveč opozorilo, da se je, medtem ko je sonce najvišje, priporočljivo zadrževati v senci in piti čim več tekočine.

Toča zahtevala davek na poljščinah
Po Sloveniji pa je ta mesec, kot je znano, že večkrat pustošila toča. Najprej jo je zagodla kmetom v Pomurju, nato so bili ob del poljščin kmetje v Posavju, včeraj pa je bilo najhuje v občini Apače, kjer je ponekod padala kot lešnik debela toča. Gasilci imajo že ves mesec po številnih krajih Slovenije ob neurjih delo s prečrpavanjem vode iz objektov.