Tudi letošnje leto naj bi bilo najbolj vroče doslej. Foto: EPA
Tudi letošnje leto naj bi bilo najbolj vroče doslej. Foto: EPA

V poletnih mesecih je bila povprečna temperatura zemeljskega površja na severni polobli najvišja doslej in za 0,69 stopinje Celzija višja od povprečja med letoma 1991 in 2020. S tem je presegla dosedanji rekord med junijem in avgustom lani, v novem poročilu opozarja Copernicus.

Od začetka leta do konca avgusta je bila povprečna svetovna temperatura zemeljskega površja za 0,7 stopinje Celzija višja od povprečja med letoma 1991 in 2020, kar je največ v zgodovini v tem obdobju in prav tako topleje kot v enakem obdobju lani.

Podatki C3S-ja segajo do leta 1940. Znanstveniki so te podatke primerjali z drugimi podatki, da so potrdili, da je bilo to poletje najbolj vroče od predindustrijske dobe.

Sorodna novica Letošnje poletje v Sloveniji najtoplejše v zgodovini meritev

Letos naj bi bilo najbolj vroče leto v zgodovini

"Vrsta rekordnih temperatur povečuje verjetnost, da bo leto 2024 najbolj vroče leto v zgodovini. S temperaturami povezani skrajni dogodki, ki smo jih doživeli to poletje, bodo še intenzivnejši in z bolj uničujočimi posledicami za ljudi in planet, če ne bomo nemudoma zmanjšali emisij toplogrednih plinov," je ob objavi meritev C3S opozorila namestnica direktorja Samantha Burgess.

Do konca leta bi se morale povprečne temperature zemeljskega površja znižati za vsaj 0,3 stopinje Celzija, da bi bilo letošnje leto hladnejše od lanskega. Ker se takšno nihanje v zgodovini meritev še ni zgodilo, je vse bolj verjetno, da bo letošnje leto znova najtoplejše v zgodovini meritev.

Po podatkih Copernicusa je bilo tudi lansko leto najtoplejše doslej, saj je dvig temperature zemeljskega površja skoraj presegel kritično mejo 1,5 stopinje Celzija.

Povprečna temperatura na svetu je bila lani 14,98 stopinje Celzija, kar je bilo za 0,17 stopinje več od prejšnjega najbolj vročega leta 2016. Temperatura zemeljskega površja se je dvignila za 1,48 stopinje nad predindustrijsko referenčno vrednost.

Izpusti toplogrednih plinov glavni vzrok podnebnih sprememb

Izpusti toplogrednih plinov, ki nastajajo ob uporabi fosilnih goriv, so glavni vzrok podnebnih sprememb, ki povzročajo vse več katastrof.

V Sudanu so poplave zaradi obilnih padavin prejšnji mesec prizadele več kot 300.000 ljudi, pojavila se je kolera.

Medtem so znanstveniki potrdili, da so podnebne spremembe povzročitelj hude suše na Siciliji in Sardiniji ter da so okrepile tajfun Gaemi, ki je julija prizadel Filipine, Tajvan in Kitajsko, pri čemer je umrlo več kot 100 ljudi.

Letos je svet doživel najbolj vroč junij in avgust doslej