Gustav je v Dominikanski republiki zalival domove in odkrival strehe hiš. Foto: EPA
Gustav je v Dominikanski republiki zalival domove in odkrival strehe hiš. Foto: EPA
Gustav je grozil tudi Kubi, a je otoku prizanesel in ga poškropil le z nekaj kapljicami. Foto: EPA

Samo na Haitiju je Gustav zahteval 59 življenj, v Dominikanski republiki pa osem. Nevihta je že dosegla tudi obalo Jamajke in ogrožala Kajmanske otoke, kjer je odnašala strehe, zdaj pa nadaljuje pot proti Mehiškemu zalivu in ZDA. Ker nevihta prinaša veter s hitrostjo 110 kilometrov na uro, se vremenoslovci bojijo, da se bo konec tedna še okrepila in v ponedeljek ZDA dosegla kot orkan.

Ob udaru na obalo Mehiškega zaliva bi Gustav lahko postal orkan tretje stopnje in pihal z vetrovi do 180 kilometrov na uro. V pripravljenosti so vse zvezne države, od Teksasa pa do Floride, evakuacije pa še niso začeli izvajati. Če bo Gustav res postal orkan in v začetku drugega tedna zadel ob obale ZDA, se bo to zgodilo ravno med republikansko konvencijo, kar bo dalo administraciji Georgea Busha možnost za popravni izpit po slabem odgovoru na Katrino, ki je pred tremi leti popolnoma uničila New Orleans, John McCain pa bo morda izgubil del medijske pozornosti.

New Orleans v polni pripravljenosti
Ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff je v četrtek obiskal New Orleans, kjer že potekajo priprave na morebitni novi orkan, saj si mesto še vedno ni ponovno opomoglo po katastrofalnem orkanu Katrina. Chertoff se je srečal z županom New Orleansa Rayem Naginom in guvernerjem Louisiane Bobbyjem Jindalom ter dejal, da so imeli tri leta časa za dobro pripravo na prihod novega orkana in da so pripravljeni. Z evakuacijo bodo v New Orleansu sicer še počakali do prihoda na orkana na ameriška tla in njegove moči, a priprave nanjo kljub temu potekajo.

Bo nevarna postala tudi Hanna?
Medtem pa se je na Atlantskem oceanu oblikovala nova tropska nevihta, ki je letos že osma po vrsti, poimenovali pa so jo Hanna. Trenutno piha z vetrovi do 65 kilometrov na uro, ni pa še mogoče napovedati, ali se bo okrepila do orkana.

B. T.