Prehude gneče pri vulkanizerjih in mehanikih letos ni bilo. Foto: M. Kr.
Prehude gneče pri vulkanizerjih in mehanikih letos ni bilo. Foto: M. Kr.
Ste preobuli jeklene konjičke?

Policija bo tako med 15. novembrom in 15. marcem poostreno nadzirala opremo vozil - kazen za neupoštevanje predpisane obvezne opreme znaša 120 evrov, ob morebitnem oviranju prometa pa globa znaša 400 evrov.

Zimske pnevmatike - večja varnost
In zakaj je sploh treba v zimskem času zamenjati pnevmatike? "Zimske pnevmatike so tiste, ki prinesejo dober uspeh in možnost reševanja v nevarnih situacijah," je novinarki TV Slovenija Ani Gajič pojasnil inštruktor varne vožnje Brane Legan, ki ob tem dodaja: "Seveda je ogromno odvisno od hitrosti, višja, kot je, daljša je zavorna pot - tako pri letni kot zimski pnevmatiki." Simulacija na zasneženem vozišču pri hitrosti 60 kilometrov na uro pokaže veliko prednost zimskih pnevmatik - zavorna pot je namreč za kar 45 metrov krajša.

Minimalna globina profila mora sicer znašati najmanj tri milimetre, če pa imate letne pnevmatike, pa so obvezne tudi verige. Legan ob tem opozarja: "Z zimskimi verigami je tako: ko zapade prvi sneg, jih premalo voznikov dejansko uporabi. Seveda zimske verige tudi niso uporabne pri dveh centimetrih snega, ampak šele, ko je snega precej več."

Optimalno delovanje zimskih pnevmatik se začne pri temperaturah, nižjih od 7 stopinj Celzija. Ob tem je treba upoštevati tudi življenjsko dobo, saj so še tako ohranjene pnevmatike po petih letih neuporabne in zato nevarne. Strokovnjaki priporočajo, da pri nakupu gum pazite, da te niso starejše od dveh let.

Ste preobuli jeklene konjičke?