Zaradi močnega sneženja so v garažah večji del dneva ostali tudi plugi. Foto: BoBo
Zaradi močnega sneženja so v garažah večji del dneva ostali tudi plugi. Foto: BoBo
Sneg
Sneženje po državi se je proti jutru znova okrepilo. Foto: MMC RTV SLO
Že skoraj pregovorni ljubitelji snega v elementu. Foto: BoBo
Snegolom v Adrii Mobil
Večmilijonska škoda zaradi snega v Adrii Mobilu. Foto: Jože Žura
Sneg pokopal skladišče Adrie Mobil
Obilno sneženje prožilo tudi plazove

Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, da so na cestah posipne in plužne skupine, zato je potrebna previdnejša vožnja. Številne regionalne ceste so zaradi obilice zapadlega snega še vedno težko prevozne, vozniki pa naj bodo previdni na varnostno razdaljo in ustrezno hitrost. Do 21. ure velja splošna prepoved prometa tovornih vozil nad sedem ton in pol.

Uporaba verig je obvezna na cestah na prelaze Predel, Ljubelj in Jezersko, na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič ter na cestah na Pokljuko. Zaradi nevarnosti snežnih plazov je zaprta glavna cesta Radeče-Podkraj-Hrastnik, obvoz pa je urejen čez Marno.
Zaradi obilice snega so povsem zaprte ceste Lokve-Čepovan, Predmeja-Lokve, Čepovan-Most na Soči, Dolenja Trebuša-Oblakov vrh in Dragarji (Zgornji Čačič)-Osilnica. Zaprta sta tudi cesti čez Vršič in čez Korensko Sedlo na avstrijski strani. Za promet je zaprta še cesta Brezovica-Kanižarica iz Kočevja proti Črnomlju, zaradi snega so zaprte in neprevozne tudi ceste v Kočevskem rogu. Cesti Novo mesto-Metlika prek Gorjancev in Soteska-Črmošnjice-Črnomelj sta spluženi ter prevozni za ves promet.

Za priklopnike in polpriklopnike je promet prepovedan na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič, Idrija-Godovič in Razdrto-Podnanos, zaradi snežnih razmer na hrvaški strani pa tudi na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje proti Hrvaški.

Gospodarstvo zaječalo še pod snegom
Zaradi obilice snega so se poleg prometnih težav danes pojavljale težave z dobavo elektrike na območjih Slovenske in Ilirske Bistrice ter Mokronoga. Skupno je bilo nekaj ur brez elektrike okoli 800 ljudi, težave pa so že odpravili oz. jih še odpravljajo, so za STA povedali v elektropodjetjih. Drugod po državi težav pri dobavi elektrike za zdaj ni.
Zaradi teže snega se je podrla tudi streha proizvodne hale podjetja Riko Ribnica. Vodja proizvodnje v Riku Ribnica Igor Troha je za STA povedal, da je škoda velika, a natančnejše ocene še ni mogel podati.
Ogromno škodo pa je sneg povzročil družbi Adria Mobil. Obilne snežne padavine so ponoči podrle objekt za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno na strehi. Uničena je bila celotna sončna elektrarna v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, pri tem pa je ogromna škoda nastala, ko se je celotna konstrukcija podrla na okoli dvesto avtodomov in počitniških prikolic, ki so močno poškodovani, številni tudi v celoti uničeni.
"Natančnejše informacije o nastali škodi bodo znane v prihodnjih dneh, po prvih ocenah pa lahko govorimo o večmilijonskem znesku," pravijo v družbi, poškodovan pa ni bil nihče.

V Kočevju že en meter snega
Največ snega so bili danes deležni Kočevci, kjer ga je zapadlo več kot en meter oz. okoli 120 centimetrov. Na območju Novega mesta je snežna odeja debela že 65 centimetrov, v Črnomlju 80 centimetrov, najdebelejša pa je na Lisci, kjer meri skoraj 1,3 metra in kjer je ponoči zapadlo skoraj 30 centimetrov svežega snega.

Na Gorenjskem je od sobote zvečer zapadlo od 30 do 40 centimetrov snega in še vedno sneži. Večjih težav razen upočasnjene vožnje sicer sneg na cestah ne povzroča. Dopoldne so prostovoljni gasilci iz Sovodnja v Koprivniku na območju občine Žiri pomagali starejši občanki očistiti pot do hiše in streho starejše hiše, saj je obstajala nevarnost, da se bo pod težo snega vdrla.

Plazovi možaka potisnili v Idrijco
Na Letališču Jožeta Pučnika je bila snežna odeja v že zjutraj debela 42 centimetrov, na območju letališča v Lescah 46 centimetrov, v višje ležečih Ratečah pa že 110 centimetrov. Na Idrijskem in Bovškem je to noč zapadlo med 40 in 50 centimetrov novega snega, na Idrijskem pa so težave znova povzročali snežni plazovi. Zaradi njih je bil tudi zaprta cesta Idrijska Bela-Idrija.

Plaz je zasul tudi osebno vozilo, ob tem pa je plaz grozil, da ga bo potisnil v strugo Idrijce. Na pomoč so pohiteli gasilci PGD-ja Idrija, na poti pa naleteli že na drugega krajana, ki ga je snežni plaz potisnil v reko Idrijco. Čeprav na teh območjih Severne Primorske še vedno rahlo sneži, pa večjih težav v prometu ni, ceste so splužene in prevozne.

Štajercem na cestah nevarna poledica
Na Štajerskem je ponoči zapadlo od 10 do 30 centimetrov novega snega, zato so zimske službe tudi to noč intenzivno delale. Zjutraj je sneženje ponehalo in v večini primerov so čez dan že prenehali plužiti ceste. Ceste so očiščene in glede na razmere normalno prevozne. Ponekod je deževalo, zato obstaja nevarnost poledice.

V Podravju južno od reke Drave je zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. Na terenu so bile vse razpoložljive ekipe, to je 55 vozil z okoli 80 delavci, ki pa so že končale svoje delo. Ker je čez dan tudi deževalo, bodo zvečer ceste znova posipavali.

Kam s snegom?
Na območju Murske Sobote je ponoči zapadlo okoli 15 centimetrov snega, a so tudi tu snežne službe že dopoldne končale svoje delo. Ceste na tem območju so zdaj normalno prevozne. Na celjskem območju od dopoldneva ni bilo novega snega, ceste so splužene in normalno prevozne z zimsko opremo.

Največ snega je ponoči zapadlo na območju Mozirja, in sicer od 20 do 30 centimetrov, v Lesičnem je zapadlo 25 centimetrov, od 15 do 20 centimetrov snega je zapadlo v Latkovi vasi pri Preboldu, Slovenskih Konjicah in Velenju, na območju Rimskih Toplic je zapadlo od 10 do 20 centimetrov ter na območju Celja, Podplata pri Rogaški Slatini in Šentjurja 15 centimetrov.

Tudi na Koroškem je zjutraj nehalo snežiti, ponoči pa je zapadlo od 30 do 40 centimetrov snega. Na terenu je bilo vso noč 17 ekip, ki jim je uspelo do današnjega dopoldneva očistiti večino cest. V višjih predelih pa se je zataknilo, saj niso imeli več kam odstranjevati novozapadlega snega.

Sneg pokopal skladišče Adrie Mobil
Obilno sneženje prožilo tudi plazove