Tajfun Koppu je sicer nekoliko oslabel, a vetrovi še vedno dosegajo hitrost 150 kilometrov na uro, s sunki do 185 kilometrov na uro. Foto: Reuters
Tajfun Koppu je sicer nekoliko oslabel, a vetrovi še vedno dosegajo hitrost 150 kilometrov na uro, s sunki do 185 kilometrov na uro. Foto: Reuters

Koppu je sicer nekoliko oslabel, a vetrovi še vedno dosegajo hitrost 150 kilometrov na uro, s sunki do 185 kilometrov na uro. Premika se v smeri zahod-severozahod. Vremenoslovci so vremensko opozorilo razglasili v 26 filipinskih provincah ter v prestolnici. "Še vedno obstaja nevarnost," je dejal vodja vremenoslovcev Esperanza Cayanan in dodal: "Moramo biti previdni. Obalna območja so še zmeraj nevarna in za manjše čolne izplutje ni priporočljivo."

V naraslih vodah sta se v provinci Nueva Ecija utopili dve osebi, medtem ko je v provinci Tarlac eno osebo ubila elektrika. V Manili je padajoče drevo pod seboj pokopalo 14-letnega dečka.

Šole bodo v ponedeljek zaprte
Zaradi poplav in opozoril o trimetrskih valovih so oblasti evakuirale več kot 16.000 ljudi. Odpovedanih je bilo več deset domačih poletov, prav tako so oblasti zaradi razburkanega morja ustavile pomorski promet. V Manili in na najbolj prizadetih območjih bo v ponedeljek v šolah odpadel pouk.

V celotni provinci Aurora in v nekaterih drugih predelih v severnih filipinskih provincah so ostali brez elektrike, slabe so tudi komunikacijske povezave. Oblasti so poročale tudi, da so nekatere reke poplavljale, zaradi plazov in vode pa so neprevozne številne ceste in mostovi. V kraju Baler je močan veter odnesel streho bolnišnice, iz katere so morali evakuirati 31 bolnikov.

Najhujši je bil tajfun Haijan
Filipine sicer vsako leto prizadene v poprečju 20 tajfunov, ki povzročajo poplave, zemeljske plazove in druge težave. Najmočneje je Filipine leta 2013 prizadel tajfun Haijan, ki je zahteval več kot 6.300 življenj. Zaradi uničenja številnih vasi je bilo svoje domove prisiljeno zapustiti štiri milijone ljudi.