Ozračje na Zemlji se segreva. Foto:
Ozračje na Zemlji se segreva. Foto:
Podnebne spremembe danes so odraz človeškega delovanja. Foto: RTV Slo

Še posebej so vidne skozi ekstremne vremenske pojave. Podnebje se je spreminjalo tudi v preteklosti, k temu pa so prispevali predvsem naravni vzroki. Danes dokazi kažejo, da lahko večino podnebnih sprememb v zadnjih desetletjih pripišemo človekovemu delovanju.

Na podnebne spremembe vpliva predvsem poraba fosilnih goriv, ki prispeva k naraščanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju, višja koncentracija toplogrednih plinov pa po dozdajšnjih spoznanjih povzroča segrevanje ozračja.

V preteklem stoletju se je tako povprečna temperatura zemeljskega površja dvignila za 0,6 stopinje Celzija. Večji del porasta temperature pa se je zgodil v zadnjih 25 letih.

Kjotski protokol
Mednarodna javnost si prizadeva, da bi omejila naraščanje koncentracije toplogrednih plinov v ozračju. Letos je tako začel veljati kjotski protokol, ki naj bi omejil emisije toplogrednih plinov. A tudi izpolnjevanje obveznosti protokola ne bo zaustavilo sprememb, ki so se sprožile ob naraščanju koncentracije toplogrednih plinov, ampak jih bo le upočasnilo, ugotavljajo na agenciji.