Sonce nas bo spremljalo še ves teden. Foto: MMC RTV SLO
Sonce nas bo spremljalo še ves teden. Foto: MMC RTV SLO
Pomlad je tu (prezgodaj)

"Včeraj smo v Celju namerili 20,3 stopinje, kar je le nekaj manj od rekordno izmerjene temperature v februarju leta 1998, ko smo 16. februarja namerili 20,6 stopinje." je za MMC povedal dežurni vremenoslovec Uroš Strajnar.

Danes je bilo po vsej državi sončno in toplo vreme s temperaturami od 10 stopinj na Obali do 20 stopinj na vzhodu države. Razlog za takšno razliko sta po Strajnarjevih besedah hladnejši zrak, ki prihaja iz Padske nižine, ter vpliv morja, v notranjosti države pa teh vplivov ni.

Ker trenutno prevladujeta suh zrak in brezvetrje, smo priča tudi velikim dnevnim temperaturnim nihanjem, je pojasnil. V Celju so bile tako zjutraj izmerjene minus tri stopinje Celzija.

Ohladitev že v torek
Po besedah Strajnarja nas takšna temperaturna nihanja čakajo le še danes, saj se bodo temperature že v torek spustile na okoli sedem stopinj Celzija, konec tedna pa na Arsu pričakujejo še nižje in za ta letni čas bolj primerne temperature, vendar bo sonce še naprej vztrajalo.

Sicer pa 20-letno povprečje izmerjenih temperatur v osmih slovenskih krajih večinoma kaže rahlo, od 0,2 do 0,4 stopinje, odstopanje navzgor. Po podatkih Arsa je bila najvišja temperatura zaznana julija leta 1950 v Črnomlju, ko so namerili 40,6 stopinje Celzija.

Najvišja povprečna mesečna temperatura je bila izmerjena leta 2003 v Portorožu in je znašala 26,1 stopinje. Istega leta je bilo v Biljah izmerjeno tudi največje število dni s temperaturami nad 30 stopinj, kar 79. Najvišja povprečna letna temperatura je bila zaznana leta 1961 v Kopru, ko je bilo čez leto v povprečju 14,6 stopinje.

Pomlad je tu (prezgodaj)