Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi požara je moralo svoje domove zapustiti dobrih 12.000 ljudi, ne pa 26.000, kot so sprva poročali.

Po besedah premierja Kanarskih otokov Fernanda Clavija so pričakovali težko noč, vendar so zadeve nato potekale bolje od pričakovanj, saj je gasilcem uspelo preprečiti, da bi plameni zajeli domove na največjem izmed Kanarskih otokov. Pred tem so o napredku poročali v petek, ko se je požar zaradi ugodnih vremenskih razmer širil nekoliko počasneje.

Požar je na goratem severovzhodu otoka izbruhnil v torek in hitro prerasel v enega najhujših na Kanarskih otokih v zadnjih 40 letih. Do zdaj je uničil približno 8400 hektarjev oziroma nekaj več kot štiri odstotke celotne površine otoka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do zdaj so evakuirali 12.279 ljudi, požar pa je prizadel skupno enajst krajev. Oblasti opozarjajo na učinke, ki jih ima dim na kakovost zraka na območju. Več kot 300 gasilcem, ki jim delo otežujejo veter, težko dostopen teren in visoke temperature, naj bi danes na pomoč priskočilo še 20 letalskih in dve koordinacijski enoti.

Za ponedeljek je obisk na otoku napovedal španski premier Pedro Sánchez. Turistična potovanja na Tenerife za zdaj niso bila motena, saj se večina turistov zadržuje na jugu otoka. Vzrok požara medtem še vedno ni znan, preiskava pa poteka.

Letos so sicer v Španiji do zdaj zaznali 340 gozdnih požarov, ki so skupno uničili skoraj 76.000 hektarjev površin, kažejo podatki Evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS).