Filipine je prizadela najhujša tropska nevihta, ki je lokalno poznana pod imenom sendong, v letošnjem letu. Foto: EPA
Filipine je prizadela najhujša tropska nevihta, ki je lokalno poznana pod imenom sendong, v letošnjem letu. Foto: EPA
Washi
"Večina žrtev je že spala, ko so jih presenetile nenadne poplave." Foto: Reuters
Nevihta pustošila po Filipinih

Washi, ki je državo dosegel v petek, je pustošil predvsem po južnem delu vzhodnoazijskega otočja. Največ smrtnih žrtev je v pristaniških mestih Iligan (75) in Cagayan de Oro (133) na severnem delu otoku Mindanao, kjer tudi pogrešajo največ ljudi, kar okoli 375. Številni so utonili, številne pa so pod seboj pokopali zemeljski plazovi, poročajo s Filipinov.

Ob močnem deževju še visoka plima
Več deset tisoč ljudi je moralo zapustiti domove, predvsem iz priobalnih delov, saj je hkrati ob tropski nevihti nastopila tudi visoka plima. V 24 urah neprestanega deževja je na najbolj prizadetih območjih padlo okoli 250 mm dežja na kvadratni meter. Voda je ponoči hitro prestopila bregove rek in potokov ter je številne ljudi, ki niso želeli biti evakuirani, presenetila med spanjem.

Reševanje vodi filipinska vojska, ki je na Mindanau zaradi konflikta s separatističnimi muslimanskimi gibanji močno navzoča. Na območju najbolj prizadetega mesta Cagayan de Oro je na delu celotna divizija z več kot 10 tisoč vojaki. Po besedah Benita Ramosa, vodje filipinske različice civilne zaščite, je bilo rešenih najmanj dva tisoč ljudi.

Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo, saj so se pojavile govorice o povsem izbrisanih vaseh, tovrstno bojazen pa je potrdil tudi obrambni minister Voltaire Gazmin.

Washi najhujša letošnja tropska nevihta
Tropska nevihta Washi je v soboto dopoldne zapustila Filipine in se je premaknila proti morju Sulu na zahodu. Filipine letno prizadene okoli 20 tropskih neviht. Septembra sta nevihti Nesat in Naigae v razmiku nekaj dni zahtevali življenja več kot stotih ljudi.

Nevihta pustošila po Filipinih