Populacija ameriškega škržatka je letos številčnejša kot lani, opažajo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica. Kot pravi specialist Marko Devetak z oddelka za varstvo rastlin, so v vinogradih opazili vse tri razvojne stopnje ličink. "To prvo škropljenje je zelo pomembno – so različni stadiji tega škržatka in tretji je lahko že nevaren za prenos. Če so pridelovalci točni pri zatiranju, precej omejijo potencialne okužbe," je pojasnil za Radio Slovenija.
Prav zato Devetak opozarja, da je treba zatiranje opraviti do 2. julija. Ukrep velja za območje slovenske Istre, Vipavske doline in Brd. Izjema je Kras, kjer pozne sorte trte še niso povsem odcvetele, zato je treba s škropljenjem še počakati.
V proizvodnih vinogradih sta obvezni dve škropljenji, razen če vinogradniki po prvem škropljenju na rumenih lepljivih ploščah opazijo manj kot štiri škržatke na ploščo na teden. Škržatka pa je treba zatirati tudi v brajdah in ohišnicah: "S tem da je dovolj eno škropljenje, lahko pa izberejo tudi registriran pripravek, ki je namenjen za ekološko zatiranje ameriškega škržatka, to so sredstva na osnovi piretrina."
Kot dodaja Devetak, v zadnjih nekaj letih opažajo manj pojava zlate trsne rumenice na Primorskem, a se lahko stanje, predvsem če so populacije ameriškega škržatka nekoliko številčnejše, hitro spremeni.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje