Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Nekaj plodov vedno odpade, pravi svetovalec za varstvo rastlin, Matjaž Jančar, a to, kar vidijo pri terenskih ogledih zdaj, ni običajen pojav: "V zadnjem tednu se je to le stopnjevalo. Po zadnjih padavinah, ko so se oljke sčistile cvetov, je videti, da so ponekod oljke povsem brez plodov."

Izključili so možnost bolezni ali škodljivcev, zagotovo je pojav povezan s temperaturo zraka. "Veliko je bilo nihanja temperature, od toplega konca februarja do aprila, ko smo imeli na višjih legah sneg. Zato je oljka tudi pozneje cvetela, kot je običajno," pojasnjuje Jančar.

Podobno opažajo tako v Istri kot na Goriškem in v Brdih. Takšne informacije pa imajo po Jančarjevih besedah še iz sosednje Furlanije, kjer menijo, da so verjetno res kriva nihanja temperature zraka.

Oljkarjem zato svetuje: "Naj preverijo, kako je v oljčnikih. Tudi sam sem bil v svojem presenečen, pred tednom je bilo stanje solidno, manjši pridelek, po nekaj dneh ga ni bilo več. Oljkarji naj nam tudi sporočijo, da bomo imeli pregled."

Slaba tolažba v teh dneh pa je, da pojava muhe v oljčnikih ni zaznati.