Največ izpustov ogljikovega dioksida izvira iz oskrbe z elektriko, največ izpustov NOx doda promet, največ trdih delcev pa prispevajo gospodinjstva z ogrevanjem. Foto: BoBo
Največ izpustov ogljikovega dioksida izvira iz oskrbe z elektriko, največ izpustov NOx doda promet, največ trdih delcev pa prispevajo gospodinjstva z ogrevanjem. Foto: BoBo

Skupna količina izpustov CO2 je leta 2014 znašala 14,4 milijona ton, kar je 1,6 milijona ton oziroma 10,3 odstotka manj kot leto prej, leta 2013 pa se je v primerjavi z letom prej zmanjšala za štiri odstotke, je objavil Statistični urad RS.

Največji delež v zrak spuščenega CO2 izvira iz oskrbe z elektriko, plinom in paro, in sicer leta 2014 kar 31,1 odstotka vseh izpustov. Količina se je v primerjavi z letom prej sicer zmanjšala za 23,2 odstotka. Količina izpustov se je v primerjavi z letom prej zvišala v dejavnosti promet in skladiščenje, ki je s 27,9 odstotka izpustov CO2 druga na lestvici. Gospodinjstva so prispevala 20,3 odstotka, pri čemer je daleč največ oziroma kar 77,2 odstotka izpustov nastalo v osebnem cestnem prometu.

Manj izpustov NOx in trdih delcev
Upadla je količina izpustov Nox, saj jih je leta 2014 nastalo 48.352 ton oziroma 10,6 odstotka manj kot leto prej. Na letni ravni se je količina najbolj zmanjšala v dejavnosti oskrba z elektriko, plinom in paro, in sicer za 25,8 odstotka, v predelovalnih in drugih dejavnostih pa se je malenkost povečala.

Približno polovica izpustov NOx je nastala v dejavnosti promet in skladiščenje, nekaj več kot 16 odstotkov v gospodinjstvih, od tega 75,7 odstotka v osebnem cestnem prometu, sledijo oskrba z elektriko, plinom in paro s 13,9 odstotka ter druge predelovalne dejavnosti.

Znižuje se tudi količina izpustov trdih delcev PM10, saj jih je leta 2014 nastalo 15.054 tone oziroma 10,9 odstotka manj kot leto prej. Največ izpustov trdih delcev so pridelala gospodinjstva, in sicer 63,5 odstotka. Količina se je sicer primerjalno z letom prej zmanjšala za 15,5 odstotka. Daleč največji delež, in sicer 89,5 odstotka trdih delcev, je v gospodinjstvih nastal zaradi ogrevanja in hlajenja.