Požari v Španiji se hitro širijo zaradi močnega vetra. Foto: EPA
Požari v Španiji se hitro širijo zaradi močnega vetra. Foto: EPA
Požari ogromno škode naredijo v gozdovih, ki si zaradi tega več let ne bodo opomogli. Foto: EPA
V gašenju požarov v Kanadi sodeluje tudi 20 posebnih letal in 80 helikopterjev. Foto: EPA

Požar blizu Guadalajare, vzhodno od Madrida, se je v noči na torek razširil in do zdaj uničil že več kot 12.000 hektarjev gozdov.

Pri gašenju je umrlo 11 gasilcev, oblasti pa so do zdaj evakuirale več kot 750 ljudi iz okoliških vasi. Požar naj bi povzročili izletniki, ki so kljub prepovedi kurili v gozdu.

Policija jih je zaslišala, eden izmed njih pa je dejanje že priznal, zaradi česar mu grozi obtožba zaradi povzročitve požara iz malomarnosti. Za to je zagrožena zaporna kazen do 20 let.

Ogenj blizu Barcelone
Gori tudi v bližini Barcelone, zato so iz kraja Castellnou de Bages evakuirali 200 prebivalcev in 200 otrok, ki so tam taborili. Požar je do zdaj uničil okoli 1.000 hetarjev gozdov, pri gašenju pa je bilo ranjenih pet gasilcev.

Najhuje po letu 1941
V kanadski pokrajini Quebec divja kar 125 požarov, ki so do zdaj uničili 400.000 hektarjev gozdov. Pri gašenju sodeluje 900 gasilcev, 20 posebnih letal in 80 helikopterjev.

V ponedeljek je ponekod začelo deževati, zato so oblasti ustavile evakuacijo okoli 3.200 tamkajšnjih prebivalcev. Gre za najhujše požare v tem delu Kanade od leta 1941.

Vroče tudi v Italiji
Gori tudi v osrednji in severni Italiji, kjer so do zdaj našteli več kot 50 žarišč. Samo v ponedeljek je izbruhnilo 17 novih požarov.