V Anhovem bodo vendarle dobili čisto pitno vodo, poslanci so odobrili denar za ureditev novega vodnega vira. Foto: Mojca Dumančič
V Anhovem bodo vendarle dobili čisto pitno vodo, poslanci so odobrili denar za ureditev novega vodnega vira. Foto: Mojca Dumančič

V proračunu za leto 2022 je DZ za nov vir pitne vode za 1100 prebivalcev Anhovega zagotovil 500.000 evrov, v proračunu za leto 2023 pa 700.000 evrov. K sprejetju teh dopolnil so v zadnjem času poslance pozivali predstavniki civilnodružbenih gibanj.

Voda, ki teče iz pip v Anhovem, ni primerna za pitje, so v proračunski razpravi, ki je v DZ-ju potekala od torka, opozarjali avtorji obeh dopolnil, poslanci LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in NeP-a. Zato je potreben nov neodvisen vir pitne vode, kar se bo zagotovilo s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek.

Trenutno se za oskrbo z vodo v Anhovem uporablja vodarna v lasti cementarne Salonit Anhovo, ki vodo črpa iz reke Soče, azbestni vodovod pa je razpeljan čez industrijsko območje. A kakovost te vode ni primerljiva s kakovostjo vode iz podzemnih virov pitne vode, še dodatno je problematična zaradi vsebnosti živega srebra. Bistveno bolj izpostavljena je tudi onesnaženju, še posebej v primeru nesreč v tovornem prometu, ki poteka v neposredni bližini Soče.

Denar tudi za vodo v Kanalu ob Soči

"Nesprejemljivo je, da so prebivalci odvisni od enega zasebnega vodnega vira, ki se lahko kadar koli uporabi za morebitno izsiljevanje občine ali prebivalcev podjetja Salonit Anhovo," je v sredo dejala Andreja Zabret (LMŠ). Nataša Sukič (Levica) pa je opozorila, da vodovod s pitno vodo ne more teči skozi industrijsko območje.

Poslanci so podprli tudi dopolnili, da se za ureditev oskrbe z vodo na območju občine Kanal ob Soči v prihodnjih dveh letih zagotovi še po 800.000 evrov. Gre za projekta dveh vodovodov za približno 500 ljudi, ki živijo v razpršenih naseljih v hribovitih predelih občine in niso priključeni na vodovodno omrežje, za svojo oskrbo pa uporabljajo kapnico ali manjša vodna zajetja. Jožef Horvat (NSi) je sicer opozoril, da ta projekt prihodnje leto verjetno še ne bo realiziran in bo denar ostal.

V opoziciji pozdravljajo zagotovitev denarja

Opozicijske stranke so danes pozdravile to, da so poslanci s sprejetjem dopolnil k državnima proračunoma za prihodnji dve leti zagotovili finančna sredstva za ureditev novega vodnega vira v Anhovem. Gre za prvi korak na poti k odpravljanju krivice, so zapisali v stranki LMŠ. "Krivično in nesprejemljivo je, da v 21. stoletju prebivalci Slovenije ne morejo piti čiste in neoporečne vode iz pipe ter jo morajo za uporabo prekuhavati," so v sporočilu za javnost navedli v LMŠ-ju. Končno bo po njihovem mnenju tudi v Anhovem mogoče živeti lažje in varno, brez skrbi, katere bolezni bodo prizadele ljudi in njihove bližnje zaradi oporečnega vodnega vira.

Obenem so v tej stranki izrazili razočaranje, da se je za sprejetje amandmaja, ki zagotavlja ustavno pravico do čiste pitne vode, poleg opozicije morala aktivirati in boriti tudi civilna družba. "Poslanci koalicije in satelitov so namreč na odboru za finance naš amandma zavrnili. Očitno so bili v dobro prebivalcev Anhovega sposobni glasovati šele po vztrajnih pritiskih različnih javnosti," so navedli.

Po besedah Levice se je pri današnjem glasovanju v DZ-ju znova pokazalo, "da je pravica do vode tista fronta, pri kateri prebivalci Slovenije ne odstopajo". "V Levici si bomo še naprej prizadevali tudi za izenačitev izpustov pri sosežigu odpadkov v Salonitu Anhovo s strožjimi omejitvami, ki veljajo za sežig odpadkov," so še navedli.