Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Voda, ki je danes (ponedeljek) pritekla pipe sredi vasi Trnje, je imela 27,7 stopinje Celzija. Menda je temperatura včasih še višja, kar poraja dvome o njeni neoporečnosti. "Ko v teh poletnih mesecih voda doseže 28 stopinj, potem se zagotovo lahko sprašujemo, ali je to sploh primerna voda za pitje," je povedal krajan Štefan Gyurica.

Pri Eko parku v Lendavi, ki je upravljavec vodovoda na tem območju, sicer zatrjujejo, da je voda pitna, in to dokazujejo z analizami. Tako kot Gyurica tudi tam menijo, da je razlog za preveč toplo vodo v neustrezni gradnji vodovoda pred devetimi leti.

"Na mnogih mestih potekajo cevovodi pod asfaltom, torej večkrat uporabim izraz, da je dejansko ta voda kot v neki pečici v tem obdobju," je povedal Štefan Gerenčer iz Eko parka Lendava.

Vodovod naj bi bil tudi predimenzioniran in voda ne steče tako, kot bi morala. Upravljavec prebivalce redno obvešča o ustreznosti vode, a ti kljub temu ostajajo nejevoljni.

"Dajo navodila, naj pred uporabo izpuščamo vodo dve minuti na pipi, kar je čisti nesmisel, ker je tudi po dveh minutah voda topla," je nadaljeval Gyurica.

Ena izmed rešitev skoraj desetletne težave bi lahko bila – tako Gerenčer – ločitev sanitarne in požarne vode. Samo v občini Črenšovci je namreč več kot 200 hidrantov, ki izpostavljeni soncu dodatno grejejo vodovod. A odločitve o tem posegu v omrežje lokalna politika še ni sprejela.

Pretopla voda iz pip