Zima bo, vendar ne huda kot časih, je napovedal Andrej Pečenko. Foto: EPA
Zima bo, vendar ne huda kot časih, je napovedal Andrej Pečenko. Foto: EPA
Morje
Poletje se za letos dokončno poslavja? Foto: MMC RTV SLO

Konec tedna naj bi se živo srebro povzpelo le na okoli 14 oz. 15 stopinj Celzija, kaže vremenska napoved, večji padec temperatur pa bi se lahko zgodil v drugi polovici naslednjega tedna, je za MMC povedal Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje.

Spremljajte vreme tudi na MMC-jevem portalu.

Zadnji dnevi tudi doma nadpovprečno topli
V Sloveniji, čeprav je še v sredo kazalo drugače, ne bo tako vreme kot na Hrvaškem, kjer se v teh dneh temperature gibljejo med za oktober rekordnimi 28 in 29 stopinjami Celzija, medtem ko naj bi prihodnji teden sledil preobrat in naj bi območja z višjo nadmorsko višino v Slavoniji že pobelil sneg.

NAPOVED ZA ČETRTEK
Danes bo večinoma jasno, le v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo več oblačnosti. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Ponekod v hribovitih krajih so čez dan mogoče manjše padavine. Čez dan bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, v vzhodni Sloveniji do 27 stopinj Celzija.


Tudi pri nas so po Pečenkovih besedah zadnji dnevi nadpovprečno topli. Popoldne naj bi po državi namerili okoli 24 stopinj, "to je pet ali šest stopinj nad dolgoletnim oktobrskim povprečjem". "Te temperature bi bile tudi poleti povsem spodobne," je pojasnil sogovornik.

Pozimi tudi mraz in sneg, a ne dolgo
Zima pa je torej vendarle vsak dan bliže. Na MMC-jevo vprašanje, kakšna bo, je Pečenko odgovoril, da najverjetneje ne bo zelo dolga. "Seveda gre pričakovati tudi sneg in mraz, a hude zime, kakršnim smo bili navajeni včasih, najverjetneje ne bo," je poudaril in dodal, da se vreme skozi leta zelo spreminja. "Kaj več bi težko rekel, saj so tako dolgoročne napovedi precej nehvaležne," je sklenil.