Foto: Arso
Foto: Arso

Letošnje poletje sicer ni bilo rekordno toplo po nižinah, je pa bilo zelo toplo na višjih nadmorskih višinah, torej v Alpah, Karavankah, na Pohorju, Notranjskem in jugovzhodu Slovenije, je pojasnil Renato Bertalanič z agencije za okolje (Arso).

Odklon od povprečja za obdobje med letoma 1991 in 2020 je po njegovih besedah znašal 2,5 stopinje Celzija. K povprečno višji najnižji dnevni temperaturi so prispevala predvsem topla jutra in noči, medtem ko je po najvišjih dnevnih temperaturah letošnje poletje na drugem mestu v zgodovini meritev, je navedel Bertalanič.

Razsevni grafikon kazalnika višine padavin od odklona povprečne temperature zraka za avguste v letih 1950–2024. Svetlost barve krogca je povezana z letnico; starejša leta so svetlejše, novejša leta temnejše barve. Letošnji avgust je označen z rdečim krogcem. Foto: Arso
Razsevni grafikon kazalnika višine padavin od odklona povprečne temperature zraka za avguste v letih 1950–2024. Svetlost barve krogca je povezana z letnico; starejša leta so svetlejše, novejša leta temnejše barve. Letošnji avgust je označen z rdečim krogcem. Foto: Arso

Brez hladnih obdobij

Obenem je celotno poletje minilo brez hladnih obdobij. Na Kredarici so denimo nazadnje temperaturo pod ničlo izmerili 14. junija. Najnižjo temperaturo so zatem izmerili 4. julija, in sicer 0,9 stopinje, od takrat pa so bile temperature vse poletje višje.

Tudi avgust je bil najtoplejši avgust na ravni države v zgodovini meritev, odklon od povprečja za obdobje med letoma 1991 in 2020 je znašal 3,3 stopinje Celzija, je navedel Bertalanič.

Sorodna novica Vročina vztraja tudi ob vstopu v meteorološko jesen

Kot je še pojasnil, tudi sicer v Sloveniji zaznavamo rekordno tople mesece in letne čase. Letošnji avgust je bil tako že 15. nadpovprečno topel mesec zapovrstjo in peti rekordno topel mesec v zadnjih 12 mesecih. Tudi poletje je bilo nadpovprečno toplo, predtem je bila druga najtoplejša pomlad, še predtem pa najtoplejša zima in jesen. Tudi sicer je bilo letošnjih osem mesecev v povprečju najtoplejših, zato po Bertalaničevih besedah sklepajo, da bo letošnje leto skoraj zanesljivo najtoplejše do zdaj.

V nedeljo do zdaj najvišje septembrske temperature

Foto: Arso
Foto: Arso

Rekordne temperature pa so to nedeljo izmerili tudi za september. Po podatkih Arsa so tako termometri po državi prvič v zgodovini meteoroloških meritev v Sloveniji pokazali več kot 35 stopinj v septembru. Na Arsu so tako v nedeljo izmerili rekordne vrednosti na vsaj petih postajah, in sicer najvišjo v Podnanosu, kjer so namerili 36,3 stopinje Celzija. To je 1,7 stopinje več od dozdajšnjega rekorda, ki so ga leta 1973 zaznali v Dragonji.

Visoke temperature so izmerili tudi v Biljah (36,1 stopinje Celzija), Dolenju pri Ajdovščini (35,6 stopinje Celzija), Godnjah na Krasu (35,1 stopinje Celzija) in Volčah pri Tolminu (35,1 stopinje Celzija).

Vročina bo še vztrajala

Tudi sicer bodo v prvem popočitniškem tednu še vztrajale visoke temperature. Do četrtka bodo tako temperature v notranjosti države nad 30 stopinj Celzija, po večini od 30 do 32 stopinj Celzija, na Primorskem pa še nekoliko višje, danes tudi do 34 stopinj Celzija, je povedala dežurna meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik. Vreme bo do sredine tedna večinoma sončno, popoldne pa so mogoče posamezne plohe in nevihte, predvsem v zahodni polovici Slovenije.

Konec tedna pa se obetajo nekoliko nižje temperature, in sicer od 24 do 28 stopinj Celzija. Od četrtka bo povečana možnost ploh in neviht tudi drugod po državi, od petka je napoved manj zanesljiva, a je z gotovostjo mogoče trditi, da je večja verjetnost padavin, več oblačnosti in nekoliko nižjih temperatur, je navedla Veronika Hladnik Zakotnik.