Plaz kamenja in skal je poškodoval deset stanovanjskih hiš. Foto: MMC/Robi Kaurin
Plaz kamenja in skal je poškodoval deset stanovanjskih hiš. Foto: MMC/Robi Kaurin
Plaz v zaselku Podlebelca. Foto: MMC/Robi Kaurin
Plaz v zaselku Podlebelca. Foto: MMC/Robi Kaurin

Najhuje je bilo v zaselku Podlebelca, kjer sta potok z nanosi in večja količina kamenja in peska, ki je prigrmela izpod Kalškega grebena, poškodovala več hiš, most in cesto, nanosi so spremenili tudi tok reke Kokra. Hudourniška voda je škodo na objektih povzročila tudi v dolini pod Suhadolnikom.

Kot je danes v izjavi za javnost pojasnil preddvorski župan Rok Roblek, je večja količina skal in drobirskega toka v spodnjem delu zaselka Podlebelca poškodovala deset objektov, nekaj jih je trenutno nevseljivih. V ujmi ni bil nihče poškodovan, tri hiše pa so evakuirali.

Novinarka TV Slovenija Darja Zupan je poročala, da so vsi prebivalci, ki jim je kamenje zasulo hiše, na varnem. V neurju nihče ni bil poškodovan, so pa evakuirali tri hiše. Nekateri od njih so se začasno odselili k sorodnikom, ena družina pa ima v Kranju še eno nepremičnino, v kateri bo lahko bivala. Kot pravi, težava ostaja, saj je večja količina kamenja in skal ostala na grebenu nad vasjo in bi lahko ob novem neurju zdrsela po pobočju. Če bi se to zgodilo, bi hiše še dodatno poškodovalo. Razsežnost posledic neurja bo znana šele v prihodnjih dneh, tudi po pregledu stanja, ki ga bodo opravili s helikopterjem.

Hudo neurje je povzročilo razdejanje

Župan Roblek je še pojasnil, da so se že v nočnih urah prebili do prvih hiš in tako vsaj delu prebivalstva omogočili dostop do agregatov in pitne vode, saj je neurje poškodovalo tudi infrastrukturo. V času nočne intervencije so preddvorski prostovoljni gasilci pomagali tudi onemogli osebi, do katere zaradi neurja reševalci niso mogli dostopati. Gospo s srčnim obolenjem so nato z reševalnim vozilom odpeljali v Ljubljano, je povedal župan.

Ponoči so vzpostavili dežurno službo, ki je skrbela za neprestano čiščenje vodotokov, da se voda ne bi znova začela razlivati po vasi. Odpravljanje posledic neurja ponoči ni bilo mogoče, so pa štab civilne zaščite, gasilci in druge interventne službe na delu že od ranega jutra, da se mehanizacijo pridejo do vseh objektov.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Posledice neurja si je že ogledala tudi državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc. Kot je povedala, so na delu tako občinske interventne službe kot interventne službe Direkcije RS za vode.

"V prvi vrsti je treba odstraniti nanesen material in poiskati začasno namestitev za prebivalce hiše, ki je spodkopana. Mislim, da bodo lahko preostali za zdaj ostali v objektih. Moramo pa čim prej vzpostaviti pretočnost Kokre, da ne nastane zajezitev, in očistiti hudourniško strugo, po kateri je material prišel v naselje," je o interventnih delih povedala državna sekretarka.

Napovedala je, da bodo občini skušali pomagati, kolikor je mogoče, da se čim prej vzpostavijo normalne povezave in odpravi nevarnost. "Potem pa moramo ugotoviti, kaj narediti z objekti, saj bo nekatere treba porušiti oziroma so že delno porušeni," je dejala.

Nad zaselkom oziroma nad poškodovanimi desetimi objekti še vedno grozijo velike količine materiala. "Glede tega bo morala strokovna služba povedati, tako kot za ostala območja po Sloveniji po takšnih dogodkih, ali je območje sploh še primerno za bivanje in ga je mogoče z nekimi ukrepi zaščititi," je pojasnila Kegljevič Zagorc.

Reševanje 47 skavtov iz tabora v Kokri

Preddvorski gasilci so bili ob intervenciji v Kokri poklicani tudi na reševanje 47 (od tega 37 mladoletnih) skavtov iz tabora v Kokri. Belgijskim skavtom je namreč naliv odnesel tabor, zato so jih gasilci prepeljali v hotel, kjer so jih namestili na pomožnih ležiščih, saj so turistične nastanitve v kraju sezoni primerno polne. Drekonja je povedal, da razen manjših prask niso poškodovani, so pa bili precej prestrašeni in v šoku.

Poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je povedal, da je zasulo tudi regionalno cesto Kranj–Jezersko. Gasilci in pristojne službe so na delu in odpravljajo posledice neurja, je še dejal.

Reševanje petih skavtov na grebenu Vratca-Vogel

Posledice nočnega neurja, ki je povzročilo preglavice v regijskih centrih za obveščanje Brežice, Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje, so danes odpravljali gasilci 96 prostovoljnih gasilskih društev ter osmih poklicnih gasilskih enot in drugih služb, so sporočili iz Centra za obveščanje RS-a.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so morali bohinjski gorski reševalci na grebenu Vratca-Vogel zaradi neurja reševati skupino petih mladoletnih skavtov, ki so zaradi slabega vremena obtičali. Za Radio Slovenija je vodja bohinjskih gorskih reševalcev Miha Arh povedal, da so se po nemške mladostnike odpravili s terenskimi vozili. Našli so jih podhlajene, potem ko so jih oskrbeli, pa so jih s terenskimi vozili prepeljali v dolino.

Strele so poškodovale tri stanovanjske objekte, v enem primeru je ogenj poškodoval pročelje in ostrešje stanovanjske hiše. V Stari Fužini je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Zgorel je del pročelja in del ostrešja, navaja uprava za zaščito in reševanje.

Dravograd: Prožili so se zemeljski plazovi

Trbonje v občini Dravograd v petek pozno popoldne. Foto: Koroška Čveka/Facebook
Trbonje v občini Dravograd v petek pozno popoldne. Foto: Koroška Čveka/Facebook

V občini Dravograd je bilo v nočnem neurju največ težav zaradi naraslih hudournikov in zasutih lokalnih cest, voda je zalila kleti več objektov, nekaj dreves je bilo podrtih. Dež je sprožil dva zemeljska plazova, eden je zaprl glavno cesto Radlje–Dravograd, ki je zdaj odprta izmenično enosmerno, je povedal župan Dravograda Anton Preksavec. Drugi plaz ogroža stanovanjsko hišo v naselju Bukovje. Hudournik je v Sv. Duhu v občini Dravograd odnesel most do kmetije.

Na terenu so bile ekipe gasilskih društev, pogodbeni izvajalci in delavci komunalnega podjetja, ki so ponoči deloma odpravljali nastale težave, danes pa odstranjevanje posledic neurja nadaljujejo, je povedal Preksavec.

Potem ko so jo pred enim mesecem prvič odprli za ves promet po lanski avgustovski ujmi, je spet zaprta lokalna cesta Dravograd–Trbonje, a župan ocenjuje, da bi lahko delavcem podjetja Voc Celje prevoznost, vsaj polovično, uspelo vzpostaviti še danes.

Delovna noč za gasilce na Muti in v Dravogradu

Muta: Neurje poškodovalo ceste

Neurje z obilnimi padavinami je ponoči zajelo tudi območje občine Muta. Voda in plazovi so poškodovali prometno infrastrukturo, na več lokacijah so bile zalite kleti in ogroženi objekti, je na družbenem omrežju objavila občina.

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec je voda v Podgorju zalila dve kleti, spremljali pa so tudi en udar strele na območju Gmajne, a škoda za zdaj ni znana, so povedali na občini.

Logarska dolina: Reševali dva planinca, cesta proti slapu Rinka zaprta

Neurje je zajelo tudi občino Solčava. Solčavska županja Katarina Prelesnik je povedala, da so v Logarski dolini reševali dva planinca, plaz pa je zasul cesto od Logarskega kota proti slapu Rinka, ki je zato do nadaljnjega zaprta.

Sanacija bo najverjetneje dolgotrajna, saj na območje s težko mehanizacijo ne morejo, je za Radio Slovenija povedala županja in dodala: "Dejansko je hudournik iz slapu zasul območje ceste, zadnjih 400 metrov, tam, kjer imamo kiosk. Območje od Logarskega kota do slapa je zaprto. Tudi pot do Okrešlja in naprej je neprehodna, zato odsvetujemo pohode na to območje."

Razdejanje pri slapu Rinka. Foto: Občina Solčava/Katarina Prelesnik
Razdejanje pri slapu Rinka. Foto: Občina Solčava/Katarina Prelesnik
Razdejanje pri slapu Rinka. Foto: Občina Solčava/Katarina Prelesnik
Razdejanje pri slapu Rinka. Foto: Občina Solčava/Katarina Prelesnik

Težave na območju Laškega in Mozirja

Močno neurje so doživeli tudi v občini Laško. Kot je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Laško Matej Špiler, je Savinja ostala v strugi, težave pa so jim povzročile meteorne vode, ki so zalile tamkajšnji dom starejših in Thermano Laško, tako da je bilo treba črpati vodo. Tudi državna cesta Celje–Zidani Most je bila poplavljena. Poplavljena je bila tudi dovozna cesta proti Zdravilišču Laško. Posledice neurja so gasilci že odpravili.

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je dejal, da je bilo v petek zvečer najhuje v naselju Lepa Njiva, kjer je hudournik Ljubija zasul cesto, poplavljene pa so tudi tri hiše. Škoda je precejšnja, je ocenil. Pristojne službe so že na terenu in odstranjujejo kamenje s ceste na Lepi Njivi.

Velenje: Poplavilo tudi več hal v Gorenju

Nekaj nevšečnosti je neurje povzročilo tudi v občinah Velenje in Šoštanj. Kot je povedal občinski poveljnik velenjskih gasilcev Simon Šumah, je voda zalila več podhodov, iz enega izmed njih je bilo treba izvleči vozilo, zalite so bile kleti, obveščeni so bili tudi o udaru strele. Med neurjem so opravili 26 intervencij, veliko težav so imeli v podjetju Gorenje, v katerem je bilo poplavljenih več proizvodnih hal in kuhinja.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Šoštanj Vojko Bricman pa je za STA povedal, da so imeli zaradi neurja 16 intervencij, v katerih je sodelovalo 18 gasilcev s približno sedmimi vozili. V šoštanjski občini je bregove prestopil potok Florjanščica in zalil okrog deset hiš, ki so bile poplavljene že v lanski avgustovski ujmi. Šoštanjski gasilci so bili na terenu do tretje ure zjutraj.

Vreme RTVSLO.si

Popoldne bodo padavine povsod ponehale

Po podatkih agencije za okolje je do 8. ure zjutraj največ dežja padlo v Krškem (112 mm) in v Jelendolu (105 mm). V občini Krško je meteorna voda zalila več kletnih prostorov.

Popoldne se bodo padavine povsod umirile in ponehale, pričakujejo tudi nekaj sonca, pozno popoldne predvsem na zahodu države. Tudi nedelja bo dokaj sončna, popoldne bo predvsem v Alpah nekaj ploh in neviht, je še razložil Cedilnik.

Tudi na začetku tedna, v ponedeljek in torek, bo spremenljivo, oblačno. Dopoldne oziroma čez dan bo nekaj več sonca, popoldne pa nekaj krajevnih ploh in neviht.

Geološki zavod opozarja na nevarnost plazov

Geološki zavod Slovenije ob napovedi povečanih količin padavin in namočenosti tal opozarja na povečano nevarnost nastanka in ponovne sprožitve zemeljskih plazov. Ta bo veljala tudi za prihodnje dni, ko se bodo padavine umirile.

Po navedbah zavoda povečana verjetnost pojava plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Državljane ob tem opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.
2