Zelo toplo je tudi slovensko morje – temperatura se giblje okoli 29 stopinj Celzija. Foto: Radio Koper/Armin Sejarić
Zelo toplo je tudi slovensko morje – temperatura se giblje okoli 29 stopinj Celzija. Foto: Radio Koper/Armin Sejarić

Za nami je že več nadpovprečno toplih mesecev zapored, letošnje poletje je po prvih ugotovitvah vremenoslovcev med tremi najbolj vročimi poletji v zgodovini meritev. Ob tem je bil letošnji avgust po prvih podatkih, kar zadeva temperature, celo rekorden, je v pogovoru za Val 202 dejal vremenoslovec Andrej Velkavrh z Agencije RS za okolje (Arso).

Začetek meteorološke jeseni, ki obsega september, oktober in november, vremensko ne bo kaj dosti drugačen od konca meteorološkega poletja, saj bodo temperature še vsaj nekaj dni visoke oz. bo nadpovprečno toplo za ta čas. "Pri teh prehodih je vedno tako, da ne moremo potegniti črte pri vremenu. Včasih se zgodi, da je prav 1. septembra občutno hladneje, dež, kakšna taka hladna fronta, ampak letos ni tako leto," je dejal vremenoslovec.

Delna osvežitev se nakazuje v drugi polovici tedna

V primerjavi s preteklimi dnevi bo danes in v ponedeljek na nebu nekaj več oblakov. "Splošne oblačnosti bo več zjutraj in dopoldne, popoldne pa manj, medtem ko bo sredi dneva in popoldne nastalo nekaj nevihtnih oblakov in po tej plati bo tam, kjer bodo nevihte, verjetno občasno bolj oblačno v popoldanskem času," je napovedal Velkavrh, ki je ob tem poudaril, da bo vreme po državi še vedno večinoma sončno, najvišje dnevne temperature pa bodo od 27 do 32, na Primorskem do 35 stopinj Celzija.

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

V ponedeljek bo nastanek neviht po napovedih Andreja Velkavrha najbolj verjeten v pasu med Julijskimi Alpami in Snežnikom, zjutraj se lahko po kotlinah pojavi megla, najvišje dnevne temperature pa se bodo gibale med 27 in 33 stopinjami Celzija.

Večjih vremenskih sprememb na Arsu ne pričakujejo niti v torek in sredo. "Od četrtka dalje pa je vendarle videti, da bi temperatura krenila počasi navzdol in da bi bilo morda v četrtek in petek tudi malo dežja v obliki ploh in neviht. Za zdaj je še malo vprašljivo, koliko bo tega, ampak bolj zanesljivo pa je, da bo to počasi konec te res dolgotrajne vročine," je še napovedal vremenoslovec. Glede na trenutno napoved občutne ohladitve še ne bo.