Slovenija bo morala do leta 2030 doseči vsaj 27-odstotni delež obnovljivih virov energije v bruto končni rabi energije. Foto: BoBo
Slovenija bo morala do leta 2030 doseči vsaj 27-odstotni delež obnovljivih virov energije v bruto končni rabi energije. Foto: BoBo

Nadomestilo, ki ga je uvedel zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energij, mora plačati proizvajalec električne energije iz energetskega potenciala vetra občini, v kateri je proizvodna naprava. To velja ne glede na druge javne dajatve, ki jih je dolžan plačevati, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Osnova za nadomestilo je ocenjeni celoletni prihodek zavezanca za plačilo nadomestila, ki izvira iz proizvodnje električne energije iz vetrne energije njegovih posameznih proizvodnih naprav. Navedeno nadomestilo je letna obveznost zavezanca za plačilo nadomestila, ki se zavezancu za plačilo nadomestila odmeri za preteklo leto.

Namen te določbe je povečati družbeno sprejemljivost vetrnih elektrarn in zmanjšati učinek koncepta "ne na mojem dvorišču", ki simbolizira nasprotovanje lokalnega prebivalstva predlogom investitorjev za proizvodne objekte, posebej vetrne elektrarne, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Vetrna energija je pomembna, ker bo morala Slovenija do leta 2030 doseči vsaj 27-odstotni delež obnovljivih virov energije v bruto končni rabi energije. Vendar so v Sloveniji možnosti za njeno izrabo zaradi številnih dejavnikov omejene.