Hude poplave so prizadele kraje ob Dravi. Foto: Srečko Čuš
Hude poplave so prizadele kraje ob Dravi. Foto: Srečko Čuš

5. novembra lani je obilno deževje močno povečalo pretok Drave. Ko so v avstrijskih dravskih elektrarnah dvignili zapornice, je voda zalila obmejne kraje, hude posledice pa so bile tudi v Sloveniji.

Državno tožilstvo v Celovcu preiskuje, ali so bile pri tem storjene napake. Preiskovalni postopek se sicer utegne precej zavleči, po neuradnih ocenah naj bi bil končan do jeseni.

Ali se bo Slovenija odločila za podoben korak kot Avstrija, pa še ni znano. Posebna skupina bo izsledke preiskave o vzrokih lanskih novembrskih poplav na območju reke Drave izdala maja.

Na podlagi tega poročila se bo Slovenija odločila, kako ukrepati naprej. Na Dravskih elektrarnah pa ob tem dodajajo, da postopek, ki ga vodijo v Avstriji, budno spremljajo. "V kolikor bomo videli, da so dokazi o ravnanju, ki ni bilo v skladu s splošnimi oz. sprejetimi pravili, oz. da je bila na ta način povzročena škoda, bomo pač potem tudi mi na tak način ukrepali," je za TV Slovenija dejal Andrej Tumpej, tehnični direktor Dravskih elektrarn.

Več v prispevku dopisnika TV Slovenija iz Avstrije Lojzeta Kosa.

Uničujoče poplave s sodnim epilogom?
Uničujoče poplave s sodnim epilogom?