Foto:
Foto:
Potres poškodoval hiše

Potresni sunek z žariščem v bližini Cerkelj ob Krki oz. 94 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane so po podatkih Agencije RS za okolje čutili prebivalci celotne Slovenije, zahodne Hrvaške, Istre in Trsta.

Iz Kostanjevice na Krki očividci poročajo o nekaj porušenih dimnikih, TV Slovenija pa je poročala o poškodovanih hišah v Bušeči vasi in sosednji Vrhovski vasi.

Današnji potres so zaznali tudi instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško, vendar pa ni vplival na sisteme in opremo elektrarne. Elektrarna še naprej zanesljivo in varno obratuje na polni moči, so sporočili iz nuklearke.

Sledili tudi popotresni sunki
Seizmologi ocenjujejo, da intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V-VI. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Na spletni strani Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) sicer piše, da je Slovenijo stresel potres z magnitudo 4,8.

Potresenemu sunku je sledilo še nekaj šibkejših sunkov z istim žariščem.

Rahlo streslo tudi ponoči
Dva manjša potresna sunka so nekaj po polnoči in v soboto zvečer zaznali tudi na območju Vrhnike in Mirna. Avtomatska analiza osnovnih podatkov o potresu kaže, da je imel sunek, ki so ga zaznali sedem kilometrov severozahodno od Vrhnike ob pol enih zjutraj, magnitudo 1,6, tisti, ki so ga čutili v okolici Mirna, pa 1,4.

Potres poškodoval hiše