Ognjeniška dejavnost pred tednom dni. Foto: EPA
Ognjeniška dejavnost pred tednom dni. Foto: EPA

Lokalna vlada je za okoli 25.000 prebivalcev v krajih Los Llanos de Aridane, El Paso in Tazacorte v bližini ognjenika odredila omejitev gibanja zaradi "izjemno neugodnih" ravni žveplovega dioksida.

Ljudem so svetovali, naj zaprejo vsa vrata in okna ter preprečijo vstop zunanjega, onesnaženega zraka. Več šolarjev in dijakov je zaradi ukrepa ostalo ujetih na šolah. Nekaj ur pozneje so zaradi izboljšanja kakovosti zraka omejitev gibanja odpravili.

Ognjenik na gori Cumbre Vieja je dejaven že 85 dni oziroma skoraj tri mesece. Gre za najdaljše obdobje vulkanske dejavnosti od prvih zapisov okoli leta 1500.

V zadnjih dneh je bilo delovanje ognjenika sicer precej umirjeno, nato so med soboto in nedeljo zaznali več manjših potresov, preden je v nedeljo ognjenik znova oživel in v zrak poslal oblak pepela, pozneje pa začel oddajati strupene pline.

Prejšnji teden se je okoli 30 družin po treh mesecih vrnilo v svoja prebivališča. Foto: EPA
Prejšnji teden se je okoli 30 družin po treh mesecih vrnilo v svoja prebivališča. Foto: EPA

"Vsi smo malo prestrašeni."

"Vsi smo malo prestrašeni," je za Reuters povedal 64-letni okoliški prebivalec Carlos Ramos, ki je pojasnil, da se pri prejšnjih izbruhih ni zgodilo nič podobnega. "Videli bomo, kako se bo končalo, sam nisem več prepričan, da se bo izbruh sploh kdaj končal," je dodal.

Lava iz ognjenika je uničila okoli 3000 zgradb in več sto hektarjev rodovitne zemlje, evakuirati so morali več kot 7000 ljudi. Škodo, ki jo je povzročil izbruh, trenutno ocenjujejo na približno 900 milijonov evrov.