Zaradi visokih temperatur se Italija sooča s hudo sušo Foto: Reuters
Zaradi visokih temperatur se Italija sooča s hudo sušo Foto: Reuters

V Združenem kraljestvu za nedeljo napovedujejo temperature, ki se bodo povzpele nad 38 stopinj Celzija, verjetno tudi nad 40, predvsem na območju Anglije in Walesa. "Pričakujemo lahko več zdravstvenih težav za celotno prebivalstvo in ne le za tiste, ki so še posebej občutljivi na izjemno vročino," opozarja meteorološki urad.

Sorodna novica Vročinski val na Pirenejskem polotoku, v Španiji bi se lahko segrelo do 47 stopinj Celzija

Še pred tem bo vročinski val zajel Španijo in Portugalsko.

V Lizboni in Santaremu bi se živo srebrno lahko povzpelo do 45 stopinj Celzija, vročina ne bo popuščala ves teden. V Franciji naj bi bilo dobrih deset stopinj manj. Opozorilo o vročinskem valu je razglašeno za pokrajine Toulouse in Bordeaux.

Iz Boreauxuja že zdaj poročajo o obsežnih gozdnih požarih, s katerimi se bori 120 gasilcev. Gozdni požari na območju Landirasa in Teste-de-Bucha so že zajeli 450 hektarjev zemlje, nekaj prebivalcev so morali evakuirati.

Italija: najhujša vročina v zadnjih 70 letih

V Evropi ponekod več kot 40 stopinj Celzija

S sušo, ki je najhujša v zadnjih 70 letih, se še kar spopadajo območja v severni Italiji. Zaradi tega grozi, da bo letos izjemno slab pridelek oljčnega olja, riža sorte arborio in paradižnikove mezge. Cene bi se lahko zvišale tudi za do 50 odstotkov, zaradi česar uvozniki iščejo nove dobavitelje.

Po nekaterih ocenah bi bila lahko proizvodnja oljčnega olja nižja za med 20 in 30 odstotki (v Španiji za do 15 odstotkov manj), ob čemer so v zadnjih dveh letih cene italijanskega oljčnega olja narasle za 28 odstotkov. Poleg suše je to tudi posledica vojne v Ukrajini, saj je ustavljena dobava sončničnega olja, na območju jugovzhodne Azije pa imajo težave s pridelavo palmovega olja.

Cene za italijanski riž in paradižnikovo mezgo so se v zadnjih dveh letih že podvojile, poroča Guardian. "Kmetje opozarjajo, da v Alpah, kjer je po navadi sneg, ni snega, sušijo se reke, sušijo se jezera. Kmetje sicer sadijo pridelek, a se bojijo, da bo zaradi suše propadel," je dejal Jason Bull, izvršni vodja Eurostar Commodities.

Na Kitajskem prebivalci v bunkerje

Evropa se pripravlja na drugi vročinski val, kjer bodo ponekod temperature presegle 40 stopinj Celzija. Hudo pa je tudi na Kitajskem, zaradi česar se nekateri zatekajo v podzemne bunkerje. Foto: AP
Evropa se pripravlja na drugi vročinski val, kjer bodo ponekod temperature presegle 40 stopinj Celzija. Hudo pa je tudi na Kitajskem, zaradi česar se nekateri zatekajo v podzemne bunkerje. Foto: AP

O vročinskem valu pa poročajo tudi iz Kitajske, kjer se ponekod prebivalci zatekajo kar v podzemne bunkerje.

V 84 mestih po državi je za danes razglašen rdeči alarm, saj bi se temperature lahko povzpele nad 40 stopinj Celzija; v Šanghaju so recimo od leta 1873, ko so začeli voditi evidenco merjenja temperatur, do zdaj našteli le 15 dni s tako visoko temperaturo.

Iz mesta Čongčingu, kjer je prav tako razglašen rdeči alarm, poročajo celo o tem, da se je na muzeju stopila streha. Po mestu pa so razporedili tovornjake, ki z vodo ohlajajo asfaltna tla, saj so ta na določenih delih zaradi vročine razpokala.

Del Evrope zajel nov vročinski val