Posnetek spletne kamere na Kredarici danes dopoldne. Foto: Spletna kamera/Arso
Posnetek spletne kamere na Kredarici danes dopoldne. Foto: Spletna kamera/Arso

Kot so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso), je pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami okrepljen severni veter, ki je začel pihati že ponoči, pričakovati do nedelje popoldne, ko lahko občasno v sunkih dosega hitrost od 70 do 85 kilometrov na uro. Od danes popoldne do nedelje popoldne lahko takšno hitrost dosežejo tudi sunki severnega vetra na Štajerskem in v Prekmurju. Za ta območja tako velja oranžno opozorilo Arsa.

"Ker so drevesa še vedno olistana, so možni vetrolomi. Večja nevarnost bo zlasti v nekoliko višjih legah. V gorah bodo najmočnejši sunki lahko krepko presegli 100 km/h, zato obisk gora ali spravilo lesa ob koncu tedna odsvetujemo," so v petek sporočili z Arsa.

In res so na Kredarici ponoči sunki vetra dosegli do 140 kilometrov na uro, na Ratitovcu, Uršlji gori in Krvavcu pa do 100 kilometrov na uro.

V soboto so v Lescah izmerili sunke do 66, na Brniku pa do 65 kilometrov na uro. Na Štajerskem in v Prekmurju se je veter začel krepiti šele v drugi polovici popoldneva, trenutno sunki dosegajo okoli 50 kilometrov na uro. Tam bo veter najmočnejši ponoči.

Kot je za STA povedal vremenoslovec Urban Žagar z Arsa, so sunki vetra na Kredarici čez dan še vedno dosegli do okoli 110, 120 kilometrov na uro. Popoldne je veter v višjih legah nekoliko oslabel.

Oranžni alarm za severozahod in severovzhod države zaradi vetra velja do nedelje do 12. ure, nato ga bo do konca dne zamenjalo rumeno vremensko opozorilo.

V osrednji Sloveniji in delu Dolenjske oziroma jugovzhodne Slovenije lahko sunki vetra občasno dosegajo hitrosti do okoli 50 kilometrov na uro. "Nekaj previdnosti, zlasti v nekoliko višjih legah, tudi tam ne bo odveč," je opozoril Žagar. Arso je sicer za osrednjo Slovenijo in jugovzhod izdal rumeno vremensko opozorilo.

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da so zaradi močnega vetra na območjih Regijskih centrov Brežice, Celje, Kranj, Koper, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Slovenj Gradec opravili 11 intervencij.

Po njihovih navedbah je močan veter podiral drevesa na cestišče, na enem večstanovanjskem objektu je odkril streho. Posredovalo je devet gasilskih enot, sodelovale so tudi druge službe, ki so odstranjevale podrta drevesa in občanom nudile pomoč pri zaščiti poškodovanega ostrešja.

Sorodna novica Po obilnem dežju so temperature občutno padle, ponekod v višjih legah zapadel sneg

Vodnatost rek počasi upada

Vodnatost večine rek po državi po preteklem obilnem deževju počasi upada. Reka Krka se razliva vzdolž celotnega toka, vendar se njen pretok počasi že zmanjšuje. Obseg poplavljenih površin v spodnjem toku se bo danes še ohranjal, zvečer in v noči na nedeljo pa se bo začel zmanjševati.

Vodostaj Ljubljanice na Barju se znižuje. Danes se bo Ljubljanica še razlivala v manjšem obsegu.

Na severozahodu so reke srednje vodnate, v večjem delu države pa še ohranjajo veliko vodnatost.

Danes in v prihodnjih dneh se bo upadanje večine rek nadaljevalo, pri čemer bo vse več rek srednje vodnatih. Mura bo počasi še upadala, v nedeljo pa bo začela naraščati. Na vtoku v državo bo naraščala predvidoma še do ponedeljka. V nedeljo popoldne, ponoči in v ponedeljek bo možno razlivanje Mure znotraj protipoplavnih nasipov, še opozarja Arso.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi v prihodnjih dneh pod 20 stopinjami Celzija

Zvečer bo pretežno oblačno. Občasno bodo še rahle padavine, ki bodo ponoči prehodno večinoma ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, v Gornjesavski dolini okoli 3 stopinje Celzija.

V nedeljo bo sprva večinoma oblačno, tu in tam bo občasno rahlo deževalo, pogosteje v vzhodnih krajih. Popoldne bo večinoma suho, proti večeru se bodo oblaki od severa trgali. V notranjosti bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri, ki bo popoldne postopno slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do 20 stopinj Celzija.

V ponedeljek se bo dopoldne ponovno pooblačilo, rahel dež bo od severovzhoda prehodno zajel večji del Slovenije.

V torek bodo sprva še manjše padavine. Popoldne se bo delno razjasnilo, nastalo bo še nekaj ploh. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

V sredo bo sprva delno jasno, čez dan bo oblačnost od juga naraščala. Popoldne bo začelo rahlo deževati. Na Primorskem bo še pihala burja.