Če ljudje ne bomo nehali uničevati planeta, bodo naravne katastrofe vse pogostejše. Foto: EPA
Če ljudje ne bomo nehali uničevati planeta, bodo naravne katastrofe vse pogostejše. Foto: EPA

Drastični in takojšnji ukrepi so potrebni, če hočemo rešiti svet.

Udeleženec konference v Parizu
Zimska idila
Če se bodo temperature še naprej zviševale, bo snega vedno manj. Foto: EPA
Tovarna na Kitajskem
Za kritične podnebne razmere smo v 90 odstotkih krivi ljudje sami, so zapisali strokovnjaki v poročilu. Foto: EPA

EU je izrazil zaskrbljenost zaradi hitrosti podnebnih sprememb, ki po mnenju Velike Britanije resno ogrožajo mir in blaginjo na svetu. Ameriška administracija je sicer poročilo označila kot koristno, a ob tem opozorila, da ne namerava zmanjšati izpusta toplogrednih plinov.

Evropski komisar za okolje Stavros Dimas je opozoril, da je zdaj bolj kot kadar koli prej pomembno, da "mednarodna skupnost začne resna pogajanja o novem svetovnem dogovoru, ki bi ustavil globalno segrevanje".

Vodja okolijskega komiteja v ameriškem senatu Barbara Boxer je predsednika Georgea Busha pozvala, naj pokaže resnično vodstvo, kar zadeva podnebne spremembe. "Predsednik bi moral v Beli hiši sklicati vrh 12 največjih globalnih onesnaževalcev zraka, tistih, ki v zrak spustijo največ toplogrednih plinov," je opozorila Boxerjeva.

Smučišča bodo izginila
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zapisala, da bi se z zvišanjem temperature ozračja za eno samo stopinjo število smučišč z naravno snežno podlago zmanjšalo na 75 odstotkov. Če pa bi se temperatura zvišala za štiri stopinje, bi se število takih smučišč zmanjšalo na zgolj tretjino.

Poročilo je bilo objavljeno ob koncu konference o podnebnih spremembah v Parizu, ki jo je organizirala Mednarodna skupina ZN-a o podnebnih spremembah (IPCC), in je bilo prvo izmed štirih, ki bodo objavljena letos. Poročilo je več kot 2.500 strokovnjakov iz 130 držav pripravljalo kar šest let, še pred objavo pa so opozarjali, da bo poročilo šokantno.

Dviga se temperatura in gladina morja
V poročilu so strokovnjaki IPCC-ja zapisali, da se bo temperatura ozračja do leta 2100 zvišala za od 1,8 do 4 stopinje Celzija, po najhujšem scenariju celo do 6,4 stopinje Celzija. Gladina morja se bo dvignila za od 28 do 43 centimetrov, najhujše projekcije napovedujejo dvig gladine do kar 59 centimetrov.

Strokovnjaki so v poročilu zapisali tudi, da se bo vsebnost ogljikovega dioksida v ozračju zaradi človekovih dejavnosti še povečevala, kar bo vplivalo na kisanje oceanov, snežna odeja se bo krčila, povečala se bo intenzivnost taljenja zamrznjenih območij, nadaljevalo pa se bo tudi taljenje ledenikov na Arktiki in Antarktiki.

Tropska neurja bodo postala vsakdanjost
Severno morje naj bi v drugi polovici stoletja izginilo, povečali se bodo vročinski valovi, vedno več pa bo tudi tropskih neurij. Strokovnjaki opozarjajo, da se bo marsikje povečala pogostost suš, predvsem kot posledica spremenjenga splošnega kroženja zraka. Bolj sušno bo v Sahelu, v Sredozemlju, v južni Afriki in južni Aziji, bolj mokro pa na vzhodu Severne in Južne Amerike, na severu Evrope in v severni ter osrednji Aziji.

Drastični in takojšnji ukrepi so potrebni, če hočemo rešiti svet.

Udeleženec konference v Parizu