Vse dileme, na katere Lizbonska pogodba ponuja odgovor, so bile na mizi že leta 2004, ko smo Slovenci odločali o vstopu v EU, je dejal premier Janša. Foto: EPA
Vse dileme, na katere Lizbonska pogodba ponuja odgovor, so bile na mizi že leta 2004, ko smo Slovenci odločali o vstopu v EU, je dejal premier Janša. Foto: EPA
Janša o lizbonski pogodbi

"To ni nek nov dokument, ki bi bil izdelan decembra lani v Lizboni in o njem slovenska javnost ne bi nič vedela," je pojasnil premier in dodal, da smo o tem, kar prinaša, odločali že na referendumu o vstopu v EU. Vedeli smo, da bomo za daljši čas dobili predsednika Evropskega sveta in da se predsedstvo ne bo več vrtelo med članicami, je opozoril premier. Prav tako nam je bilo po njegovih besedah znano, da bo Unija dobila neke vrste zunanjega ministra.

Tako se je Janša opredelil tudi o morebitnem odločanju o ratifikaciji Lizbonske pogodbe na referendumu.

Okolijski sveženj bo za Slovenijo trd oreh
Premier Janez Janša je pozdravil tudi v sredo predstavljeni predlog podnebno-okolijskega paketa. Šlo naj bi za enega najpomembnejših zakonodajnih svežnjev Evropske unije na začetku 21. stoletja, vendar je ta šele na začetku poti. Kot opozarja premier, sledijo še naporna usklajevanja in proceduralni postopki, Slovenija pa je kot predsedujoča Uniji v ta proces vključena v njegovi najtrši fazi.

Za Srbijo je evropska prihodnost edina alternativa
Janez Janša je spregovoril tudi o predsedniških volitvah v Srbiji in njene državljane pozval, naj se odločijo za evropsko prihodnost. Volitve so po njegovih besedah potekale v skladu z demokratičnimi standardi. Sicer pa se Slovenija trudi, da bi tudi preostale države članice EU-ja prepričala, da naj nadaljujejo korake, ki bodo okrepili evropska prepričanja državljanov Srbije, je še dejal Janša.

Kdaj sporazum o stabilizaciji in pridruževanju?
O prihodnosti Srbije sta govorila tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in njegova avstrijska kolegica Ursula Plassnik, ki sta se sestala na Dunaju. Rupel je izrazil upanje, da bo Srbija premagala ovire, ki jo še ločujejo od članstva v Uniji. Najpomembnejši je pri tem podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, o katerem pa Rupel ni mogel reči, ali bo podpisan v ponedeljek ali ne. Priznal je celo, da glede podpisa še obstajajo dvomi.

O Kosovu Rupel in Plassnikova nista govorila, je pa Rupel dejal, da ni pooblaščen za to, da bi napovedoval, kdaj bodo oblasti v Prištini razglasile neodvisnost.

Janša o lizbonski pogodbi