Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Dan pred koncertom • oddaje

Dan pred koncertom Brahmsova Tretja simfonija

05.06.2024

O posebnosti oblike, zakodiranih sporočilih in nepričakovanih momentih Simfonije št. 3 v F-duru Johannesa Brahmsa pred izvedbo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija razmišlja dirigent Jascha von der Goltz.

Dan pred koncertom Bartókov Koncert za orkester

15.05.2024

O pozni glasbi, ljudskih vplivih, parodijah in pisanju za orkester Béle Bartóka pred izvedbo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija razmišlja dirigent Rossen Milanov.

Dan pred koncertom Violinski koncert Janeza Matičiča

22.04.2024

O mojstrskem pisanju, obliki, plasteh in dvojnostih Violinskega koncerta (1979) skladatelja Janeza Matičiča (1926–2022) se pred izvedbo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Stevenom Loyem pogovarjamo s solistko, violinistko Lano Trotovšek in muzikologom Gregorjem Pompetom.

Dan pred koncertom Šostakovičev Koncert za violončelo št. 1

10.04.2024

O zgradbi, možnostih interpretacij Šostakovičevega koncerta ter o njegovi sporočilni moči, uporu proti vsaki zlorabi moči smo se pogovarjali z violončelistom Tamásem Vargo, ki bo delo izvedel na četrtkovem večeru Kromatike s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Martinom Rajno.

Dan pred koncertom Janáčkov Taras Bulba

13.03.2024

O posebnem glasbenem izrazu Leoša Janáčka, njegovi rapsodiji po Gogoljevi noveli in kontroverzni zgodbi Tarasa Bulbe se pred izvedbo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pogovarjamo z dirigentom Rossenom Milanovom.

Dan pred koncertom Lisztova Madžarska fantazija

21.02.2024

O Lisztovi rabi ljudskih tem in plesov, zvočnosti klavirja in romantični miselnosti se pred izvedbo Fantazije o madžarskih ljudskih melodijah s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pogovarjamo s Cyprienom Katsarisom.

Dan pred koncertom Slike z razstave Musorgskega

03.12.2023

O Ravelovi orkestraciji, ki jo bo orkester izvedel na četrtem večeru Kromatike, barvnem potencialu, ki ga razširja na desetine drugih priredb, o ozadju Slik z razstave, slikarju Viktorju Hartmanu, povezavah skladbe z rusko kulturo – smo se pred torkovim koncertom s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pogovarjali z dirigentom Davorinom Morijem.

Dan pred koncertom Sinfonia Rustica Andrzeja Panufnika

15.11.2023

Poljski skladatelj Andrzej Panufnik v simfoniji iz leta 1948 združuje ljudsko umetnost in abstraktne glasbene ideje v učinkovito štiristavčno delo, s katerim se Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Thomasom Sanderlingom predstavlja na tretjem večeru Kromatike in naslednji teden še na gostovanju v Varšavi.

Dan pred koncertom Mahlerjeva Deveta simfonija

02.10.2023

"Takšno delo nastane, ko skladatelj čuti, da se približuje koncu življenja. Je eno najbolj neverjetnih sloves v glasbi, a tudi velika himna življenju in ljubezni." Z Rossenom Milanovom se pred izvedbo s Simfoniki RTV Slovenija posvečamo Simfoniji št. 9 Gustava Mahlerja.

Dan pred koncertom Violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca

13.09.2023

O liriki, avtobiografskih potezah in kakovosti Škerjančevega Violinskega koncerta pred izvedbo na prvem koncertu cikla Kromatika razmišljata tokratna solistka Lana Trotovšek in Dominik Jakšič, skladatelj, dirigent in poznavalec Škerjančevega življenja in glasbe.

Dan pred koncertom Don Juan Richarda Straussa

07.06.2023

O glasbenem slikanju stare zgodbe o strastnem zapeljivcu in njegovem tragičnem koncu pred izvedbo na zaključku cikla Kromatika razmišlja dirigent Dawid Runtz.

Dan pred koncertom Petruška Igorja Stravinskega

16.05.2023

Glasbena groteska, v lutkovno predstavo skrita kriminalka, instrumentalni vrvež, ki uzvoči ruski sejem, prelomna orkestrska glasba - vse to je Petruška, drugi od revolucionarnih zgodnjih baletov Stravinskega, ki bo v tem tednu v četrtek zazvenel na osmem večeru cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Stran 1 od 4
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov